Zbavte se zápachu nohou jednou provždy

 Ostatní 
11. prosince 2018 13:53 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Zápach nohou dokáže být velmi obtěžující Shutterstock
Zapáchající nohy jsou velkým problémem mnoha lidí. A to i těch, kdo dodržují pravidelnou hygienu. Zápach nohou je velmi nepříjemný. Komplikuje život nejen okolí člověka, ale i člověku samotnému.Poradíme, co dělat, abyste udrželi vaše nohy v pořádku.

Zápach nohou je velmi nepříjemný. Přes všechna opatření je jedinec izolován ze společnosti, vystaven třeba i nevyslovenému posměchu. Rozhodně si tak nepomůže nikdo ani ve školním, ani v pracovním kolektivu. Jenže někdy se zdá všechno marné. Nohy přes veškerou snahu nevoní.

Příčiny

Abychom uměli odstranit následky, je třeba znát příčiny. U zápachu nohou jde o kombinaci několika důvodů. Nohy se nadměrně potí, nosíte nevhodnou obuv a ponožky a trpíte kvasinkovým či plísňovým onemocněním nohou, případně se na vašich nohách nadměrně množí bakterie. Každou příčinu je třeba řešit zvlášť a dbát na to, abyste byli důslední. Jen tak zlikvidujete nepříjemný zápach.

Hygiena a životospráva

V situaci, kdy je problém největší, je pochopitelně jediným řešením pravidelná koupel nohou a častá výměna ponožek. Problém se tím ale docela nevyřeší. Na to naráží všichni, kdo se sice usilovně snaží se zápachem zatočit, ale nedaří se jim to.

Mnohem důležitější je životospráva. Bakterie, kvasinky a plísně se nadměrně množí zejména na kůži lidí, kteří přijímají nadměrné množství potravin bohatých na sacharidy. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jestli náhodou nejste příliš náruživými konzumenty cukrů, a to včetně bílé mouky. Zkuste výrazně cukry omezit a sledujte, zda se váš problém mění. Ve většině případů se po čase významně zápach omezí. Další příčiny, které vedou k přemnožení kvasinek, najdete i v článku zde.

Boty a ponožky

Ponožky noste bavlněné a raději o něco silnější, aby měly dostatečnou schopnost sát pot a odvádět ho pryč. Ještě důležitější jsou ale boty. Zcela vynechte boty, které nejsou zhotovené z kůže. A platí i to, že ne každé kožené boty mají dobrou schopnost pot odvádět a odvětrávat. Boty by měly být spíš volnější. Jakmile bota příliš nohu obepíná, ta nemůže větrat a neštěstí je na světě. Jestliže nejste s obuví spokojeni, vyzkoušejte jinou variantu. Obvykle platí, že boty renomovaných značek mají lepší schopnosti odvádět pot než výrobky z asijských tržnic. Ale nemusí to platit vždy.

Zajímavým fíglem může být vložení sáčku s jedlou sodou do bot po nošení. Soda nasaje vlhkost i zápach.

Přípravky

Existuje celá řada přípravků, které mají za úkol eliminovat zápach. Vyzkoušejte je. Rozhodně stojí za úvahu i přípravky, které se aplikují přímo do boty. Jejich častým problémem je, že se snaží přebít zápach jen intenzivní vůní, což ve výsledku způsobuje velmi nepříjemný odér. Některé ale nejsou špatné. Důležitější je spíš ošetřování nohou.

Na nohy se dají použít různé krémy. Vedle zvláčnění kůže a provonění zmírňují i pocení, protože částečně ucpou vyústění potních žláz. Velmi oceňovaným přípravkem je kamenec. Do šesti litrů nasypte čajovou lžičku práškového kamence a vložte nohy asi na půl hodiny. Jinou možností je si připravit octovou lázeň. Do litru dejte dvě lžíce octa a nohy ponořte na deset minut. Podobný účinek má i hypermangan. Stačí rozpustit několik zrnek. Ocet i hypermangan likvidují kvasinky i plísně.

Bylinky

Můžete si pochopitelně nohy máčet v odvaru z bylin, které působí proti bakteriím a plísním. Vyzkoušejte odvar z heřmánku či šalvěje. Zkuste i jitrocel. Jinou možností je pomocí přírodních látek zasáhnout proti pocení. Jednoduchou možností je odvar z černého čaje. Silný černý čaj obsahuje hodně taninu, který má svíravé účinky a pocení tak spolehlivě omezí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve