Připravte si letos vánoční salát zdravě
Klasický bramborový salát s majonézou má mnoho podob. Existuje řada postupů. V každé rodině jsou nějaké zvláštní vychytávky, které jsou typické. Leccos z toho můžete zachovat. Důležité je jen změnit některé suroviny či jejich poměr.
Nezdravé suroviny musí pryč
Abyste svůj salát posunuli na vyšší úroveň, je třeba z něho vyřadit některé suroviny, které ho zbytečně degradují. Tou první je použití všelijakých sterilovaných zelenin a okurek z obchodu. Také si nekupujte majonézu z obchodu. Alespoň jednou do roka si můžete připravit kvalitní domácí. Dáváte-li do salátu uzeninu, pro letošek ji vynechte. V dalším textu si povíme, čím všechno nahradit.
Zdravé složky
Nejlepší okurky budou ty domácí, a ještě lepší bude, pokud v nich nebude přidaný žádný cukr. A místo sterilované zeleniny povaříte krátce tu zeleninu, kterou máte v salátu rádi. Vedle mrkve, celeru a petržele zkuste letos krátce povařit také dýni hokkaido. Povařenou pak nakrájejte na malé kousky stejně, jako krájíte brambory. Rozsvítí váš salát a nahradí část brambor.
Připravte si domácí majonézu z olivového oleje a domácích vajec. Různé postupy najdete na mnoha místech. Jeden třeba i v článku zde. Část majonézy nahradíte také smetanovým jogurtem.
Proč toto funguje?
Tento salát je mnohem zdravější, neboť je z čerstvých surovin. Neobsahuje žádný přidaný cukr. Část brambor, a tedy i škrobů a dalších polysacharidů, je nahrazena dýní. Zvýšíte-li i podíl ostatní zeleniny, bude salát ještě zdravější. Chuť si stále ovládáte sami. Záleží jen na vás, jak osolíte, okyselíte, opepříte či kolik cibulky přidáte. Ale můžete si dopřát takový salát s čistým svědomím. Dobrou chuť.