Šikanuje vaše dítě druhé? Sledujte signály, které vám mohou hodně napovědět

 Děti 
06. prosince 2018 12:48 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Přiznat si, že dítě šikanuje druhé, bývá velmi těžké Depositphotos
Přiznat si skutečnost, že vaše dítě může ubližovat druhým, bývá opravdu velmi těžké. Máte podezření, že by vaše dítě mohlo šikanovat druhé děti? Díky těmto signálům to můžete snadněji poznat.

Přiznat si skutečnost, že vaše dítě může ubližovat druhým, bývá opravdu velmi těžké. Na druhou stranu, čím dříve se na to přijde, tím spíše můžete vašemu dítěti pomoci, aby nemělo v budoucnosti další velké problémy. Stejně jako šikanované dítě i ti, kteří šikanují, vykazují určité signály, které by vám měly naznačit, že vaše dítě potřebuje pomoc.

Nemusí být zlé

Není pravidlem, že dítě, které šikanuje, je zlé. Naopak, často mu něco chybí. Často za tím může být příliš autoriativní výchova rodičů a s tím spojená nízká sebeúcta, špatná kontrola emocí, sociální nepohodlí či zoufalá snaha zapadnout mezi spolužáky.

Nedostatek emocí

Všímejte si také, jak se váš potomek staví k druhým dětem. Pokud vidíte, že nemá soucit s druhými, že není schopno ani empatie a myslí jenom na sebe, pak byste to měli brát jako jeden z varujících signálů.

Ponižuje druhé

Varovným signálem je také chování dítěte, které neustále někoho shazuje a ponižuje, poukazuje na chyby druhých nebo je uráží. Za tím právě stojí nízká sebeúcta, která se může projevit právě šikanou.

Chce být oblíbené

Některé děti takto mohou reagovat i proto, že samy nepocházejí z prostředí, kde by bylo oblíbené a cítí obrovský tlak na to, aby se dostaly dovnitř mezi vyvolené. Snaží se samy mít vše pod kontrolou. Proto chtějí řídit celé své okolí i ostatní spolužáky a hodně se zabývají tím, jak je vnímají druzí. To může vést k tomu, že začne takové dítě šikanovat druhé. Není také nic neobvyklého, když dítě, které samo zažilo šikanu, se stane agresorem.

Problémy ve škole

Pokud dítě neumí ovládat své emoce, může se to také projevit i na jeho chování ve škole. Jestli nezná hranice toho, kam až smí zajít, a často vám kvůli tomu volají i ze školy, určitě byste dítě neměli hned trestat. O tématu, jak vhodně trestat dítě, jsme psali zde. Každopádně vhodná je návštěva odborníka. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod