Pohyb má pro naše tělo mnohem větší význam, než si běžně myslíme

 Zdraví 
04. prosince 2018 10:18 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zvolte si pohyb vhodný pro vás a poznejte změnu Shutterstock
V řadě článků se objevuje pohyb jako důležitá součást procesu hubnutí. Určitým způsobem chápeme, že pohyb přináší mnoho dobrého. Ale víte, že pohyb má i důsledky, o kterých možná nemáte ani tušení? Máme opravdu zajímavé informace.

Pohyb patří určitým způsobem k životu. Je potřebný pro zdravý rozvoj svalstva, kosterního systému i pro funkci vnitřních orgánů. Ale pohyb má obrovský vliv i na psychiku a platí to pochopitelně i obráceně.

Hormony štěstí

Při námaze a pohybu dochází k vyplavování endorfinů, které působí proti bolesti a navozují pocity štěstí. Jsou to zcela přírodní a tělu vlastní opiáty. Sice na nich také může vzniknout závislost, ale půjde o závislost veskrze zdravou. Člověk, který chodí pravidelně běhat, je potom nešťastný, když se zraní a běhat nemůže. Sportovec, který pravidelně trénuje, potřebuje svůj trénink, aby se cítil dobře. Protože ale současně posiluje tělo a koná pro sebe dobře, není v tom nic patologického.

Člověk v pohybu je úspěšnější

Různé studie dokazují, že člověk, který je aktivní, pohybuje se a sportuje, bývá úspěšnější v zaměstnání, ve vztazích a všeobecně v sociálních kontaktech. Důvody mohou být různé. Jeden může spočívat v tom, že člověk s vypracovanou postavou lépe vypadá, a proto je podvědomě lépe hodnocen jak při navazování partnerství, tak při shánění zaměstnání. Štíhlá a svalnatá postava skýtá možnost, že dotyčný je pracant, že je aktivní, skromný a cílevědomý.

Dalším důvodem může být, že člověk pohyblivý má nižší úroveň stresů, depresí a špatných nálad. Proto je lepším společníkem a výkonnějším pracovníkem. Snadno tedy působí jako vhodný kandidát na post manažera či jiného vedoucího pracovníka. Obzvlášť ve srovnání s obézním zpoceným kolegou. Pravdou je, že někdy může být skutečnost jiná, než jak lidé vypadají. Nicméně studie ukazují, že na výše uvedených argumentech něco bude.

Pohyb zlepšuje intelektuální výkon

Pokud pracujete ve své profesi převážně hlavou, asi víte, jak důležité je, když se můžete v rámci své práce protáhnout, projít či dokonce zacvičit. Jak docela jinak začnete vnímat svou práci po přestávce, kterou jste věnovali pohybu. Či třeba, kolik myšlenek se vám v hlavě objeví na túře po horských hřebenech. Pomine stres, hlava se vyčistí a je připravena na nové nápady.

Je tedy možné si pohyb naordinovat cíleně, abyste získali větší schopnosti pro řešení úloh, které vás v práci čekají. Lidé, kteří pracují především rukama, zase potřebují kultivovat své myšlení více činnostmi intelektuálními. Heslo „ve zdravém těle, zdravý duch“ platí a platí oběma směry. Je ale jisté, že zatímco menší děti mívají k pohybu kladný vztah a je třeba u nich rozvíjet spíš zájem o myšlení, čtení a rozvoj intelektových schopností, jak se dočtete třeba v článku zde, u lidí dospělých a hlavně po čtyřicátém roce věku je vhodné více se zaměřit právě na pohyb.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum