Přehled přírodních antibiotik, která mohou tělo ochránit před některými druhy bakterií

 Zdraví 
01. prosince 2018 15:42 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Brusinky mají největší pole působnosti v močových cestách Pixabay
Máme je na dosah. Jde o naprosto obyčejné přírodní doplňky stravy, které využíváme dnes a denně. Možná o nich ani nevíme, jak moc jsou pro naše tělo blahodárné. Sepišme si tedy jejich podrobný seznam, abychom věděli po čem v případě potíží sáhnout.

Pokud se o vás začnou pokoušet bacily či viry, nemusíte hned běžet do lékárny pro první pomoc. Možná vám bude stačit jen nakouknout do spíže nebo otevřít lednici. Jestli tam najdete některý z níže uvedených přírodních pomocníků, máte vyhráno.

Česnek

Jednoznačně nejsilnější přírodní prostředek s antibiotickým působením. A taky antiseptickým. Česnek podporuje pocení při horečce. Pročistí dýchací cesty, podpoří odkašlávání a odstraní střevní parazity. Cévy rozšiřuje a čistí. Pomáhá léčit křečové žíly, zvyšuje sexuální potenci a podporuje tvorbu pohlavních hormonů. Česnek také umí regulovat hladinu cukru v krvi.

Nejlepší je požívat ho neupravený ve větším množství (alespoň 3x denně 1 - 2 stroužky. Zápach pak přebijete žvýkáním zrnek kávy nebo listů máty. Užívat ho můžete také v mléce (5 - 10 g strouhaného česneku na půl litru mléka).

Cibule

Mimo to, že účinně hubí bakterie, čímž se tedy právem řadí mezi přírodní antibiotika, působí i protivirově a protiastmaticky. Jejím tajemstvím je látka allicin. Je ale bohatá i na další cenné látky. A co umí s naším tělem? Posiluje žaludek a střeva, kde napomáhá udržet zdravou mikroflóru. Odstraňuje nervozitu a nespavost. Pomáhá léčit chřipku i nachlazení. Je úžasná na kašel i střevní parazity. Taky prokrvuje končetiny.

Šťáva z cibule - cibuli nakrájenou na kolečka posypeme 2 - 3 lžícemi cukru, šťávu pustí už za chvíli, podáváme několikrát denně 2 - 4 lžičky. Šťáva je skvělá na kašel i nachlazení.

Křen

Působí jak proti bakteriím, tak i proti virům. Není pro něj problémem zlikvidovat angínu stejně jako chřipku. Ovšem pozor – křen je nutné užívat pouze v malých dávkách. Rozhodně u něj neplatí pravidlo – čím více, tím lépe. Pokud byste se jím přejedli, mohli byste mít problémy se zažíváním a bolestmi žaludku. V malých dávkách však usnadňuje vykašlávání, ničí rýmu a pomáhá léčit nemoci z nachlazení. Zevně jej pak můžeme přikládat na omrzliny či klouby postižené revmatickými bolestmi. Mimochodem, křen, stejně jako i další potraviny, patří mezi účinné žrouty tuků.

Křenový med - nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1 : 1. Užíváme při nachlazení proti kašli, rýmě i chřipce − stačí tři lžičky denně.

Brusinky

Největší pole působnosti mají brusinky v močových cestách. Umí je totiž báječně dezinfikovat a hubit v nich veškeré parazity. Navíc obsahují rostlinné látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích. Při zánětech močového měchýře a močových cest je možné vyzkoušet léčbu právě s brusinkami.

Nakládané brusinky – 1 kg brusinek zasypte v širokém kastrolu 750 g cukru a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte jeden chemicky neošetřený citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je přiveďte k varu. Vařte na středním ohni, až hmota začne houstnout. Horké plňte do skleniček, pevně uzavřete a nechte zchladnout dnem vzhůru. Až budete v zimě připravovat svíčkovou, přijdou vám k chuti.

Grapefruit

Ničí 800 kmenů škodlivých bakterií a virů, 100 kmenů plísní, parazitů a cizopasníků, ale nepoškozuje prospěšnou bakteriální střevní flóru. Navíc posiluje imunitní systém. Je to nejúčinnější přírodní antibiotikum. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje imunitu, podporuje látkovou výměnu, pomáhá při křečových žilách, je prevencí rakoviny, čistí tělo od toxinů, podporuje zdravé srdce a obnovuje střevní mikroflóru.

Pochopitelně si jej můžete dát jen tak. Ovšem pozor – jeho hořká chuť svádí k tomu, abychom si jej osladili. Pokud to však uděláte, zničíte tím veškeré léčivé účinky. Navíc grep s cukrem v žaludku kvasí!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?