Snickers tyčinky si zvládnete vyrobit i doma a za zlomek ceny

 Recepty 
29. listopadu 2018 14:46 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Receptů na domácí snickers tyčinku existuje hned několik Shutterstock
Pokud si nedovedete představit život bez snickers tyčinky, vyplatí se vám si tuto pochoutku připravit doma. Jednak si vyrobíte pořádnou zásobičku a navíc vás sladkost přijde na zlomek ceny. A pokud byste si na tyčince rádi pochutnali, ale dodržujete zdravý životní styl, nezoufejte. I pro vás existuje jedno skvělé řešení.

Tyčinka z mléčné čokolády plněná nugátem, karamelem a praženými arašídy chutná skvěle. Historie snickersky se začala psát v roce 1930. Frank Mars a Ethel Mars tehdy oblíbenou kombinaci nugátu, oříšků a karamelu obalili do čokolády a snickerska byla na světě. Jméno dostala po jejich oblíbeném koni.

Domácí snickerska

Nemusíte utrácet peníze za tyčinku v obchodě, snadno si ji připravíte i doma. Chutná výborně a přesně víte, co do ní dáte. Potěšíte celou rodinu a můžete tyčinky věnovat i svým přátelům jako dárek.

Co budete potřebovat

Snickerska se skládá z burákového těsta a karamelové hmoty.

Burákové těsto

1/4 hrnku javorového sirupu
10 lžic burákového másla
3 hrnky moučkového cukru
1 lžička vanilkového aroma

Karamelová hmota

35 ks karamelek (můžete si je vyrobit i podle našeho receptu zde)
1 hrnek nesolených loupaných buráků
340 g mléčné či hořké čokolády

Postup přípravy

Do větší misky dejte lžičku vody, přidejte sirup, burákové máslo, moučkový cukr a vanilkové aroma a vše dobře mixérem promíchejte. Po promíchání vznikne burákové těsto, které rovnoměrně rozprostřete do vyššího hranatého pekáčku.

Těsto dejte do ledničky, aby vám dobře ztuhlo. Mezitím si vytvořte karamelovou hmotu. V menším hrnci nechejte na mírném plameni rozpustit karamelky s trochou vody. Pozor, karamelky musíte stále míchat, jinak se vám připálí! Když jsou skoro všechny karamelky rozpuštěné, přidejte nesolené nahrubo nasekané buráky a míchejte do spojení. Horkou karamelovou hmotu rozprostřete navrch burákového těsta a opět nechejte v chladničce ztuhnout.

Ztuhlé burákovo-karamelové těsto nakrájejte na stejně velké kousky tak, aby připomínaly tvarem tyčinky snickers. Nakrájené kousky celé namočte v tekuté čokoládě, kterou jste si předtím rozehřáli ve vodní lázni v hrnci. Obalené tyčinky odložte na pečící papír, kde je nechejte naposledy ztuhnout.

Zdravá verze snickersky

Možná si hlídáte figuru nebo jen zkrátka dodržujete zdravý životní styl. Ani vy se ale o snickersku nemusíte ochudit, jen ji připravíte trochu jinak. Oproti té klasické má tato zdravější raw verze o polovinu méně cukru a 3× víc bílkovin, obsahuje jen zdravé tuky a nejsou v ní žádné konzervanty.

Co budete potřebovat

Spodní vrstva

50 g ovesných vloček
50 g kešu ořechů
80 g arašídového másla crunchy
30 g vanilkového proteinu
40 ml nízkotučného mléka

Horní vrstva

120 g datlí nebo datlové pasty
30 ml vody
50 g vanilkového proteinu
50 g arašídů (nepražené, nesolené)
100 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
10 g kokosového oleje

Postup přípravy

Datle nebo datlovou pastu namočte přes noc do vody. Rozmixujte ovesné vločky a kešu v mixéru se sekáčkem. Přidejte protein, arašídové máslo a mléko a pořádně promíchejte. Připravte si formu o rozměru 20 × 10 × 6 cm a vystelte ji pečícím papírem. Hmotu do ní nalijte a nahoru vmáčkněte 40 g arašídů.

Datle rozmixujte s 30 ml vody, ve které byly namočené, a přidejte protein. Hmota by měla být tekutá, ale hustá, jinak dobře neztuhne. Pokud je moc řídká, můžete přidat ještě trochu rozmixovaných vloček. Hmotu nalijte na základní vrstvu a dejte ztuhnout do mrazničky cca na 2 hodiny. Pak hmotu rozkrájejte na 10 kusů.

Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte lžičku kokosového oleje a ohřejte v mikrovlnné troubě 30 sekund až minutu podle výkonu. Pak čokoládu pořádně rozmíchejte, aby se úplně rozpustila, a tyčinky v ní namáčejte. Pokládejte je na pečící papír a hned posypte zbytkem arašídů nadrcených na menší kousky. Čokoláda bleskově tuhne. Můžete ji rozpustit i bez oleje, ale pak jí bude potřeba víc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Michal David otevřeně o největších hitech, Gottovi i o tom, co mu pomohlo po ztrátě malé dcery

Styl

Skřípání zubů opotřebovává sklovinu a může i zničit chrup. Tímto problémem trpí mnozí lidé, aniž...

Dům a zahrada

Zimní tip, jak načechrat a vyčistit koberec. Sníh to dokáže a vrátí mu i barvy

Zavřít reklamu