Lahůdka pro mlsné jazýčky: Vyrobte si doma úžasné máslové karamelky
Máslové karamelky mají své příznivce nejen mezi dětmi, ale i dospělými. Doslova se rozplývají na jazyku a žádné množství není dostatečné - vždy se po nich velmi rychle zapráší. Pokud je navíc zabalíte do celofánu a ovážete hezkou stužkou, můžete je použít i jako originální dárek pro své blízké.
Hlavní výhodou tohoto receptu je, že je opravdu snadný a rychlý. Na karamelkách si tak budete moci pochutnat doslova za pár minut. A pokud milujete karamelové pochoutky, možná vám přijde vhod i náš recept na vynikající domácí Toffifee.
Co budete potřebovat
- 1 balení kondenzovaného mléka (může být i karamelové)
- 115 g másla
- 450 g třtinového cukru
- 150 ml mléka
Postup přípravy
Všechny ingredience vložte do hrnce a za stálého míchání rozpusťte nad mírným ohněm. Poté, co se směs přivede k varu, nechte ji ještě tak 10 - 15 minut probublat. Nezapomeňte ji občas promíchat, aby se vám nepřichytila ke dnu.
Po 15 minutách naberte trošku směsi na lžíci a kápněte ji do sklenice se studenou vodou, pokud se vám utvoří kulička, směs je hotová.
Sundejte hrnec z plotny a pokračujte v míchání, dokud směs nezhoustne a nezačne se táhnout. Pak nalijte tuto směs do formy (může být vyložená pečicím papírem) a nechte vychladnout. Nakrájejte na kostičky a můžete servírovat.
Čím karamelky ozvláštnit
Pokud budete přemýšlet, jak karamelky ještě vyšperkovat, záleží jen na vaší fantazii či chuti.
Někdo například do hotové směsi přidává nadrcené ořechy, jiný třeba nějaké kousky ovoce, a to čerstvého i kandovaného. Zajímavou chuť dodá karamelkám také med.