Udělejte tuhle jedinou věc a vlasy se vám přestanou mastit

 Krása 
24. června 2018 14:49 / Martina Langová
  5
📷
6 fotografií v galerii
Každý může mít krásnější vlasy Shutterstock
Znáte to jistě dobře sami - umyjete a druhý den vypadají, jako byste se o ně minimálně týden nestarali. Zvlášť pokud žijete ve městě, jsou vlasy zatěžované mnohem více, než když bydlíte v čistém prostředí u lesa.

Téma nadměrně se masticích vlasů rozhodně nepatří jen do kategorie pro náctileté. Velmi často problém přetrvává až do dospělosti. Nejde sice už o stejně mastné vlasy v pubertě, ale i tak nám tenhle problém dokáže vcelku dost znepříjemnit život.

Někdo svádí boj s mastnými kořínky každý den. Jiný si stěžuje, že mu den po mytí vlasy mazem zplihly a další zase naříká, že hlavu má příšerně mastnou, zato zbytek vlasů extrémně suchý. U někoho – a to jsou ty šťastnější ženy – je tento stav spojen s premenstruačním syndromem. Kvalita vlasů tedy upadá jen na několik málo dní před očekávanou menstruací. Ty méně šťastné ženy pak s mastnými vlasy bojují celý měsíc. Čím to může být?

Správný jídelníček

Viditelně se lesknoucí a zplihlé vlasy představují nepřítele, jehož je třeba zneškodnit. K boji je třeba připravit hned několikero zbraní. Jednou z nich je vhodný jídelníček. Aby se vlasy tolik nemastily, je třeba značně omezit sacharidy ve stravě. Nejde jen o cukry a sladkosti, ale také o pečivo a výrobky z něj.

Za zhoršenou kvalitou vlasů může stát i nedostatek esenciálních mastných kyselin. Jejich zdrojem jsou především kvalitní za studena lisované rostlinné oleje, ořechy a semínka.

Velmi dobře působí na kvalitu vlasů i rybí tuk, případně kvalitní ryby zařazené do jídelníčku. Měli byste jíst dostatek vitaminu A (vejce, játra), beta-karoten (bohatě obsažen v ovoci a zelenině), selen (vnitřnosti, mléčné výrobky, vejce) a zinek (celozrnné potraviny, dýňová semena, korýši). Velmi vhodný je i lněný olej. Naopak se zcela vyhněte fastfoodům: tuky, cukry a smažená úprava jídel neprospívají kvalitě vlasů a pleti. Dejte si pozor i na průmyslově zpracované polotovary.

Doplňky stravy

Krom zinku, případně dalších minerálů a vitaminů, můžete vyzkoušet i methionin. Jde o aminokyselinu vázanou v četných bílkovinách. Je to antioxidant a umí skvěle pročistit tělo. Methionin se přirozeně nachází v obilninách, oříšcích, semenech, rybách, vejcích a masu. Methionin je velmi důležitou látkou pro zdraví pokožky, nehtů a vlasů. Zpevňuje je, dodává jim sílu a vlasy jsou díky němu silnější a hustší. Často bývá doporučován v období vypadávání vlasů. Eliminuje nadměrné maštění. Methionin rovněž funguje jako spalovač tuků a pomáhá chránit játra před toxickými látkami. Pokud jej máte ve stravě málo, je možné vyzkoušet jej doplňovat pomocí doplňku stravy z lékárny.

Vhodná kosmetika

Pro nadměrně se masticí vlasy existuje celá řada kosmetických přípravků, které maštění dokáží eliminovat. Vybírejte především takové, které jsou šetrné a vhodné pro každodenní použití. Sice častým drhnutím kadeří je násilně zbavujeme vlastního ochranného filmu a narušujeme jejich přirozené pH. V reakci na to se paradoxně o to více potýkáme s rychle se mastícími kořínky a požadovaný efekt je nulový. Kvalitní přípravky pro denní použití s tím však počítají a jsou k vlasům mnohem ohleduplnější. Vyzkoušet můžete i bylinné oplachy, které mohou pomoci maštění eliminovat. Pro tento účel je vhodný zejména citron, máta, kopřiva či šalvěj. Vyrobit si můžete i domácí kondicionér

Trik proti maštění vlasů

Máte-li s mastnou kšticí velké problémy, pak se poohlédněte ve své kuchyni po obyčejném kukuřičném škrobu. Funguje tak trochu jako suchý šampon, ale s mnohem lepšími výsledky. Naberte trochu škrobu na prsty a na sucho si „vyšamponujte“ vlasy. Ty okamžitě získají nádherný nemastný vzhled. Načechráním tak trochu nabydou, ale hlavně – efekt kukuřičného škrobu je skutečně dlouhodobý. Tato nemastná úprava vlasů s jeho použitím vám bez problémů vydrží celý den.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve