Plavání odbourá tuky i stres. Který styl je na to nejlepší?

 Krása 
21. června 2018 12:21 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Aktivní pobyt ve vodě dokáže zázraky Pixabay
Je to příjemná aktivita, která baví každého. Batolaty počínaje a seniory konče. Budete-li si vodní aktivity dosytosti užívat přes léto na čerstvém vzduchu, bude to pro vás mít víc pozitivních účinků, než tušíte.

Ale není plavání jako plavání. Chceme-li, aby měly vodní aktivity ty nejlepší účinky na naše tělo, pak se do toho musíme naplno ponořit a rozebrat si jednotlivé styly. Víte, který je nejvhodnější právě pro vás?

Voda vylepší zdraví

Aktivní pobyt ve vodě je nejen příjemnou aktivitou, ale také eliminuje či dokonce přímo léčí spoustu zdravotních obtíží. Jde o ideální sport pro jedince s bolestmi pohybového aparátu či lidi trpící nadváhou, kteří nejsou zvyklí příliš se hýbat. Tím, jak voda nadlehčuje lidské tělo, dochází ke snížení zátěže na často přetěžované klouby, tedy pak následně dochází k relaxaci svalových i vazivových struktur. Klouby jsou spokojené a posléze i my, protože nás ve vodě nic nebolí.

Co se týče obézních jedinců, ti dokáží spálit neuvěřitelné množství kalorií, aniž by měli pocit, že se nějak výrazně hýbou. Takže hubnou a ani to nebolí. Jako startovní čára k větší odtučňovací kúře nemůže být lepší sport.

Kraul na hubnutí

Nejen obézní jedinci, ale každý, kdo touží po hezčí postavě, by se měl plavání aktivně věnovat. Plavání kromě aktivní likvidace tukové tkáně navíc ještě  posiluje svaly. Ty při běžném hubnutí často mizí společně s tukovou hmotou. Při plavání však svaly zůstávají a navíc jsou ještě účinně posilovány. Nejvhodnějším stylem pro úbytek tuku je kraul. Strávíte-li tímto stylem v bazénu alespoň dvacet minut, budete mít vysněnou postavu velmi rychle nadosah. Rychlým kraulem navíc zvětšujeme vitální kapacitu plic a posilujeme kardiovaskulární systém.

Znakem proti stresu

Lehněte si na záda, chvíli splývejte, a pak se pusťte naplno do práce. Plavání na znak je vhodný styl zejména k uvolnění, relaxaci a odbourání stresu. A nebojte se ponořit hlavu do vody. Vadí-li vám stříkající voda na nos, pořiďte si skřipec. Znak si v krytém bazénu plném lidí moc neužijete, ale vydáte-li se do přírodního koupaliště, pak si udělejte kolem sebe místo a hluboce vdechujte i vydechujte. Na každý nádech a výdech se soustřeďte. Po půlhodině budete jako zrození, za to vám ručíme. Voda ale toho umí mnohem víc, než plaváním formovat postavu - její pomocí si můžete dokonce nalakovat nehty.

Prsa a motýlek místo posilovny

Hlava na hlavě, spousta strojů kolem a na dohled samý sval a upocená těla. Pokud tenhle pohled není nic pro vás, pak nepřemýšlejte o klasické posilovně, ale vydejte se na nejbližší koupaliště. Cvičení na čerstvém vzduchu je nejlepší a navíc ve vodě můžete posílit všechny svaly v těle. I ty, o kterých jste do dnešního dne neměli ani tušení. Pro posílení těla funguje skvěle styl zvaný prsa. Je zde téměř stejným poměrem využívána horní i dolní část těla. Pozor však na velmi častou chybu, a to je nadzvedávání hlavy nad vodu. Hlava se dostává do nepřirozeného záklonu a dochází k přetěžování krční páteře. Ta vás pak může pořádně bolet. Pokud se to stane, pak víte, že k tomu došlo nesprávnou technikou a je nutné styl pilovat. Pokročilejší jedinci se pak mohou vložit do stylu motýlka. Ten je však fyzicky mnohem náročnější, tudíž je tedy určen spíše pro pokročilejší či závodní plavce.

Jak na správné plavání

Voda, ve které se chceme aktivně hýbat, by měla mít rozmezí ideálně 24 – 26 stupňů Celsia. Před vstupem do bazénu je vhodný alespoň pětiminutový strečink. Ve vodě pak nejprve udělejte několik temp a zvolna se rozplavte. Poté uplavte dvě délky bazénu volným stylem. Teprve pak se vložte do pořádné práce. Ta by měla trvat 20 – 30 minut. Pokud toto budete dodržovat alespoň třikrát týdně, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Plavání pomáhá:

  • zlepšit střevní peristaltiku, čímž předchází zácpě
  • zapojit celý svalový aparát, odstranit bolesti kloubů
  • přirozeně podpořit chuť k jídlu
  • pravidelnému kvalitnímu spánku
  • uvolnění a celkovému zklidnění
  • odbourává stres
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47