Trápí vás pálení žáhy? Může to být banalita, ale také pořádný průšvih

 Zdraví 
18. června 2018 09:22 / Monika Thomsonová
  5
📷
4 fotografie v galerii
Pokud však s žáhou bojujete několikrát do týdne, přemýšlejte o léčbě Shutterstock
Nepříjemné pálení v oblasti hrudníku bezprostředně po jídle asi občas zažil každý. Tento stav se lidově nazývá pálení žáhy. U přibližně 40 procent obyvatel se vyskytne asi tak jednou měsíčně. Pokud však s žáhou bojujete několikrát do týdne, přemýšlejte o léčbě.

Kdy dochází k pálení žáhy?

Reflux jícnu (tedy pálení žáhy - gastroezofageální reflux) je známý také jako překyselení. Dochází k němu, když se ze žaludku do jícnu vrací nedotrávená potrava spolu se žaludečními kyselinami, které pak dráždí a rozežírají povrch jícnu. Následuje bolest na hrudi v oblasti hrudního koše a žaludku, zápach z úst, méně často také dávivý kašel, chrapot i jiné průduškové a plicní komplikace.

Infarkt, nebo žaludek?

Zní to přehnaně, ale kvůli pálení žáhy si někdo může zavolat i záchranku. A nejedná se o nic výjimečného. Bolest totiž může být opravdu silná a může infarkt skutečně připomínat. Více si o srdečním selhání přečtěte zde. Není vzácné, když se lidé s tímto problémem ocitnou v záchrance a posléze v nemocnici. Samozřejmě, na rozdíl od srdeční příhody pálení žáhy, nebo přesněji gastroezofageální reflux, neohrožuje život.

Rizika jsou hrozivá

Neustálé vracení se žaludeční kyseliny do jícnu a následné "pálení žáhy" může mít i závažné zdravotní následky

  • Snad nejméně závažný je zánět jícnu a jeho zúžení, případně vznik krvácejícího vředu 
  • Infekce žaludeční sliznice bakterií Helicobacter pylori způsobuje některé formy zánětu žaludku a žaludeční vředy, kde pak hrozí jejich prasknutí
  • Časté a silné pálení žáhy může souviset i s nádorem žaludku
  • Může být spojeno s bolestí na hrudi, ochraptělostí, chronickým kašlem a astmatem
  • Až polovina všech  bolestí na hrudi je jiného než kardiálního původu. A i chronický kašel může být způsoben refluxním onemocněním jícnu

Snažte se dodržet několik základních pravidel

  • Jezte menší porce, a raději častěji
  • Velmi důležitá je zdravá výživa
  • Vybírejte si lehce stravitelná jídla a taková, která nenadýmají
  • Zvyšte podíl vlákniny v jídelníčku
  • Pijte dostatečné množství tekutin
  • Dopřávejte si pravidelný pohyb, ale nikoli těsně po jídle 

Jaké potraviny uleví od pálení žáhy?

Žvýkačka

Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Tyto hydrogenuhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci a pálení ustane.

Zázvor

Zázvor je výborná surovina, která pomáhá ke zmírnění příznaků pálení žáhy. Je důležitý ve dvou ohledech. Jednak má vynikající antibakteriální a protizánětlivé účinky. Tímto způsobem přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, které jsou způsobené bakteriální infekcí (H. pylori). A v neposlední řadě zázvor pomáhá potlačit bolesti spojené s pálením žáhy. Zkuste pít zázvorovou vodu na lačný žaludek. Nestačíte se divit, co všechno s vaším tělem dokáže.

Česnek

Česnek je další běžná a dostupná kuchyňská surovina, která se často používá k léčbě pálení žáhy. Princip účinku česneku je podobný jako u zázvoru. Můžete zvýšit používání česneku ve své každodenní stravě nebo můžete žvýkat stroužek česneku. Možná se vám nebude líbit jeho chuť, ale zcela jistě vám od pálení žáhy uleví.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum