Zhubněte rychle a natrvalo: Breadness je sázka na jistotu

 Zdraví 
16. června 2018 09:16 / Martina Langová
  9
📷
4 fotografie v galerii
Hubnout jedením pečiva jde snadno a natrvalo Pixabay
Poprvé se o něm mluvilo před pár lety, teď zase nabírá na popularitě. Dietní program zaměřený na chléb a pohyb vám pomůže nadobro zlikvidovat tukové polštáře na těle.

Abychom předešli zbytečným diskuzím, je třeba uvést, že nejde o žádný módní výstřelek. Jde vlastně o pojmenování naprosto logické cesty ke štíhlé linii, kterou je zdravá strava a pravidelný pohyb. Chléb (bread) je součástí zdravé stravy a pohyb je nutný pro udržení dobré kondice. Nejde tedy o žádnou dietu ve smyslu slova, jak ji známe, ale spíše o úpravu našeho jídelníčku.

Zdravý chléb

Rovněž je důležité zmínit, že chleba z obyčejné pšeničné mouky jedený od rána do noci s naší postavou žádný zázrak neudělá. Je nutno přemýšlet o tom, co vlastně vkládám do úst. Je mnoho zdravějších a tělu prospěšnějších obilovin než pšenice.

Pro breadness hubnutí je vhodný ječmen (funguje proti zácpě, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a je protizánětlivý), špalda (neobsahuje cholesterol a je velmi dobře stravitelná, nenafukuje břicho), oves (má pozitivní vliv na trávicí soustavu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi), pohanka (je vhodná při detoxikaci, zažívacích problémech, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi) nebo žito (pozitivně ovlivňuje imunitní a oběhový systém, zažívání a má pročišťující účinek). Když už zvolíme pšenici, pak výhradně celozrnnou. Celozrnná pšeničná mouka si oproti bílé zachovává téměř všechny zdravé látky, jako jsou vitaminy nebo minerální látky.

Cereálie povoleny

Krom chleba je povoleno jíst i cereálie a cereální produkty, jako jsou těstoviny či rýže. Nikdy je však nekombinujte s cukrem. Pak by měly efekt zcela opačný, než při breadness programu očekáváme. Kombinovat obilniny a cereálie je možno s mléčnými výrobky, ovocem, zeleninou, masem, rybami a vysoce hodnotnými rostlinnými tuky. A to všechno pochopitelně v úzkém spojení se zdravým pohybem. Velkou předností breadness hubnutí je i to, že je určeno pro kohokoliv a v jakémkoliv věku.

Dietní fámy

Rozhodně zapomeňte na fámy typu, že se z pečiva přibírá. Pokud tedy nemáte v plánu jíst celý den výhradně koblihy nebo croissanty. Sladké pečivo je při tomto programu naprosto zapovězeno. Naopak čistého a kvalitního chleba bychom denně měli sníst více než 200 gramů, což odpovídá zhruba pěti plátkům nebo čtyřem kusům jiného pečiva. Toto množství vás rychle zasytí, pomalu se tráví a pocit zasycení trvá dlouhou dobu. Navíc správný chléb obsahuje vše, co naše tělo potřebuje – sacharidy, bílkoviny, málo tuku, stopové prvky, balastní a minerální látky.

Pozor na obchody

V každém obchodě najdeme ke koupi nepřeberné množství chlebů. Stále populárnější jsou takové, u kterých je cedulka s nápisem „celozrnný“. Toto pečivo patří mezi nejzdravější, protože obsahuje neupravená celá zrna včetně vnější vrstvy. Právě slupka je zdrojem mnoha významných živin, minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. Důležitá je i čerstvost. Pokud doma budete mít plesnivé pečivo, na tohle si dejte pozor!

Upečte si domácí chléb

Potřebujete: 3 hrnky celozrnné mouky, 3 čajové lžičky soli, semínka dle chuti, může být i špetka kmínu, 2 lžičky sušeného droždí, 1,5 hrnku vlažné vody

Jak na to: Všechny ingredience pečlivě smícháme v míse a zakryjeme potravinářskou folií. Těsto je řídké. Takto ho necháme při pokojové teplotě cca 16 - 20 hodin. Před pečením rozpálíme troubu na 250 stupňů i s nádobou na pečení. Těsto pak nalijeme do rozpálené nádoby, zakryjeme poklicí a dáme na 15 minut péct do trouby. Poté sejmeme poklici, snížíme teplotu v troubě na 220 stupňů a dopečeme ještě dalších 30 - 40 minut. Upečený chléb necháme dokonale zchladnout. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47