Není polštář jako polštář. Ten správný pomůže zregenerovat

 Zdraví 
26. ledna 2020 07:10 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní polštář je základem zdravého spánku Depositphotos
Správně zvolený polštář je nezbytným základem pro kvalitní spánek. Dnes už si můžete vybrat z široké škály nabídek výrobců a prodejců polštáře pro různá roční období, z dutých vláken nebo polštáře pro alergiky. Zakoupit si můžeme dokonce polštáře antibakteriální proti roztočům, anebo z přírodních materiálů, jako je peří nebo ovčí vlna.

Každý z nás polštář zná. Měkká podložka pod hlavu, kterou používáme na spánek nebo běžné lenošení na pohovce či lehátku. Víte ale, jak a kdy polštář vznikl?

Historicky první zmínka o polštáři sahá do raného středověku, kdy se používal jako součást nábytku. Polštáře byly velkých rozměrů, potažené kůží. To jim zajišťovalo pevnost a stabilitu při sezení. Ve Francii a Španělsku se polštáře používaly jako náhrada židlí. Jelikož byly tvrdé, neposkytovaly příliš pohodlí, ale časem se začaly vyrábět komfortnější polštáře. Nižší vrstva obyvatelstva z Číny, Persie nebo středověké Evropy při výrobě polštáře používala slámu, protože na látky nebyl dostatek financí.

Jaký polštář vybrat?

Klidný a zdravý spánek po těžkém pracovním dni zaručí jenom kvalitní polštáře. Přírodní polštáře jsou z peří nebo ovčího rouna a oblíbí si je zejména příznivci přírodních materiálů. Konec konců tyto materiály už používaly naše babičky, protože jednoduše jiné výplně polštářů neznaly.

Dnes se setkáváme s daleko širší nabídkou výplní. Pro alergiky jsou vhodné antialergické polštáře z dutého vlákna. V poslední době se stále častěji používají polštáře z dutého rouna, pro které jsou charakteristické následující vlastnosti: odpudivost vůči prachu a nestravitelnost tedy také odpudivost vůči roztočům. Nechybí ani anatomické polštáře ze speciální visco pěny a elastické paměťové pěny, které zajistí správnou polohu krční páteře a hlavy.

Polštář pomůže zregenerovat

Použití polštáře při spánku napomáhá k vyvýšení hlavy, což má za efekt narovnání krku, respektive krční páteře, která si tak odpočine a může regenerovat. Dříve se objevovaly názory, že nejlepší je spát na úplně rovném povrchu, tedy bez polštáře. Tento názor je už ale dávno překonán.

Při nepoužití polštáře se krk ohýbá do nepřirozené polohy, která namáhá krční svaly na jedné straně těla, což způsobuje výrazné bolesti krku. Správné vyrovnání páteře je mezi dalšími záležitostí vhodně zvoleného polštáře. Dobrý polštář je zásadním předpokladem kvalitního spánku, protože poskytuje oporu vaší šíji a umožňuje vaší páteři zaujmout během spánku správnou polohu.

Správná volba polštáře je důležitá pro uvolnění krčních a šíjových svalů a páteře a přímo tak ovlivňuje kvalitu odpočinku a regeneraci organismu. Nesprávně zvolený druh polštáře naopak může zhoršit případné zdravotní problémy, vyvolat bolesti hlavy, krku, chrápání, kýchání, pocit nedostatečného odpočinku. Jak docílit kvalitního spánku si přečtěte zde.

Jak často polšář měnit

Pokud vám na spaní jeden polštář nestačí, pořiďte si navíc podhlavník. Nebo máte raději anatomické polštáře, které se perfektně přizpůsobí zakřivení vaší páteře? Zabraňují strnulé krční šíji a bolestem hlavy. Trpíte-li na křečové žíly a bolesti nohou, jistě se vám bude hodit polštář pod nohy.

Polštář není jen klasický, ale patří sem i polštáře anatomické, malé polštářky a nebo válečky plněné pohankou. Anatomický polštář je vhodný při bolestech hlavy, krku a páteře. Je vyrobený z paměťové pěny a potah je z bambusového vlákna, které má antibakteriální, protiplísňové a antistatické vlastnosti. Pohankový polštář pomáhá při bolestech krční a bederní páteře, stačí jej nahřát v mikrovlnné troubě nebo na topení a přiložit na bolavé místo. Polštář udržuje teplo, které se během odpočinku přenáší do lidského těla. Pohankové polštářky vám navíc umožní lépe odpočívat, mít při odpočinku správnou polohu zad.

Nejčastěji používané materiály výplní poštářů

  • polštáře z paměťové pěny
  • polštáře z dutého vlákna
  • polštáře z vlny
  • polštáře z peří

Výběr polštáře vyplývá tedy z vašich potřeb případně zdravotních problémů. Je to tedy na vás. Mimochodem, věděli jste, že japonská gejša spí jenom na malinkém čtverečku pod krkem, aby si nepokazila účes, který je velmi pracný?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum