Pravidelná konzumace jablek vám přinese velké množství zdravotních výhod

 Zdraví 
25. ledna 2020 13:07 / Eva Vogelová
  7
📷
4 fotografie v galerii
Jablka obsahují velké množství vitaminů a minerálů  Pexels
Možná vám jablka vždycky přišla jako obyčejné ovoce, ale není tomu tak. Jablka mají velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Pravidelná konzumace jablek vám přinese velké množství zdravotních výhod. Zjistěte, proč byste je měli denně jíst.

Jablka obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Rozhodně jim nechybí ani vláknina. Pomáhají posílit imunitní systém, který je v zimním období oslabený. Navíc v sobě nemají téměř žádné tuky, takže je ideální potravinou i pro ty z vás, kteří drží dietu. Jednoduše jde o velmi chutnou a zdravou potravinu.   

Jablka ochraňují chrup

Žvýkáním jablek si čistíte zuby. Samozřejmě ne tak důkladně jako kartáčkem, ale odstraňují zubní plak. Působí na zuby jako bělicí prostředek. Pokud budete každý den během několika týdnů opravdu výrazně hryzat do jablek, uvidíte, že vaše zuby budou na pohled bělejší. To však neznamená, že byste si měli přestat čistit zuby. Kousky jídel ze zubů rozhodně nedostanete pryč pouze jezením jablek.

Jablka snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku

Jablka v sobě mají pektin, který váže v žaludku tuky a cholesterol. Následkem toho hladina cholesterolu společně s vysokým krevním tlakem klesá. Navíc vitaminy A, C a E pomáhají chránit srdce. Díky pravidelné konzumaci jablek se vám zlepší zdravotní stav.

Jablka mají pozitivní vliv na kosti

Jablka velmi dobře prospívají kostem, protože obsahují velké množství vápníku. Navíc v sobě mají i některé antioxidanty, které zlepšují kostní hustotu. Polyfenol florizdin například funguje jako prevence před vznikem osteoporózy. Kulaté ovoce obsahuje též bór, který posiluje kosti. Jablka jsou velmi důležitá pro vývoj zdravých kostí u dětí.

Prevence proti rakovině

Jablka obsahují velké množství flavonoidů a antioxidantů. Jde o důležité látky, které fungují jako prevence před nádorovým onemocněním. Pokud měl někdo u vás v rodině rakovinu a bojíte se jí, snězte každý den jedno jablko. Nezaručí vám to sice úplnou ochranu před nádory, ale alespoň trochu snížíte riziko jejich vzniku.

Jablka pomáhají při boji s astmatem

Jablka obsahují fenolické kyseliny, díky kterým se astmatikům lépe dýchá. Kulaté ovoce v sobě má i velké množství vitaminu C, který pomáhá uvolnit dutiny a prospívá plicím. Jablka posilují imunitní systém, takže už jen díky tomu mají lidé méně nepříjemných příznaků astmatu.

Studie navíc dokazují, že jedinci, kteří snědli zhruba pět jablek týdně, měli o několik procent nižší pravděpodobnost vzniku astmatu na rozdíl od těch, kteří je vůbec nejedli. O tom, jaké potraviny vám pomohou, když trpíte virózou, si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve