Chemická Šuměnka byla za socialismu mezi dětmi hitem. Uměla i explodovat

 Retro 
23. ledna 2020 11:09 / Mirka Malá
  36
📷
4 fotografie v galerii
Šuměnky za socialismu děti milovaly Pinterest
Vyrůstali jste za socialismu? Pak si jistě pamatujete Šuměnku, která byla mezi dětmi doslova hitem. Daly se s ní totiž v ústech dělat různé věci, protože Šuměnka byla skutečně chemická záležitost.

Základem Šuměnky, které se lidově přezdívalo šumák, je směs kyseliny citronové a hydrogenuhličitanu sodného, tedy jedlé sody. Tato směs při rozpuštění ve vodě chemickou reakcí uvolňuje oxid uhličitý a díky tomu ze Šuměnky vznikne perlivý nápoj. K tomu byl přidán cukr a trocha potravinářského barviva.

Šuměnka uměla expolodovat

Za socialismu se tato chemická hmota navíc balila do sáčku z voskového papíru. Takže pokud hygroskopická směs šumáku navlhla, pak už nešuměla a navíc vznikla hmota, kterou šlo jen obtížně rozpustit. Pokud ale bylo vše v pořádku, dokázala Šuměnka dětem v ústech explodovat, což byl jeden z hlavních důvodů, proč děti šumák tak milovaly.

K dostání byly Šuměnky jen žluté a červené, tedy rádoby s citronovou a pomerančovou příchutí, ale ve skutečnosti se lišily jen přidaným barvivem a potiskem na obalu sáčku.

Šuměnky ale přežily dodnes a skutečně se vyrábí dál, a to dokonce ve velmi podobném složení. Současný výrobce akorát nabízí větší spektrum příchodí a poněkud "zdravější" složení nápoje.

Vitacit všechno rozleptal

Šuměnky ale nebyly jediným výdobytkem socialistického nápojového průmyslu. Byl tu ještě Vitacit, podobně chemická míchanice, která sice neuměla v ústech explodovat, při vyšší spotřebě lízáním, což byl oblíbený způsob konzumace Vitacitu dětmi, uměl pěkně rozleptat dutinu ústní.

Vitacit vynalezli v Zemědělských závodech Kaznějov, kde smíchali kyselinu citronovou, která se tam vyráběla, hodně cukru, vitamin C a citronové aroma. Další rozpustný nápoj byl na světě. Děti Vitacit ale většinou lízaly poté, co si ho nasypaly do dlaní.

Vitacit byl tak oblíbený, že se jej za socialismu vyrobilo až tisíc tun ročně. I tento rozpustný nápoj se vyrábí dodnes, samozřejmě ve vylepšené a poněkud zdravější podobě. Ani Šuměnka, ani Vitacit si ale po samotové revoluci už svoje místo v českých domácnostech a především u dětí nevydobily. Dále čtěte: Dětskou přesnídávku za socialismu jedli všichni. I dospělí ji milovali.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve