Dětskou přesnídávku za socialismu jedli všichni. I dospělí ji milovali

 Retro 
21. ledna 2020 10:47 / Mirka Malá
  43
📷
4 fotografie v galerii
Dětskou přesnídávku jedli všichni Pinterest
Maminky to za socialismu měly opravdu těžké. Sehnat něco pořádného pro děti bylo obtížné, jedna jistota tu ale byla vždy. Prodávala se dokonce i v zeleninách a mnohdy si na ní pochutávali i dospělí. Řeč je o dětské přesnídávce.

Dětské přesnídávky byly to jediné, čím se za socialismu daly krmit děti. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let stála jedna sklenička 2,60 Kčs a většinou se vyráběly jablkové, později se k nim přidaly i meruňkové a broskvové příchutě. Ovšem většinou byly k dostání pouze ty jablečné, neboť jablka byla jednou z mála komodit, kterých bylo za socialismu dostatek.

Pamětníci dobře vědí, že když jste přišli třeba do prodejny s ovocem a zeleninou, našli jste tam kromě kubánských pomerančů, cibule, brambor a dalších základních komodit především jablka a produkty z nich. Tedy dětské přesnídávky a jablečné mošty.

Skleničky od přesnídávek se schovávaly

Dnes se prázdné skleničky od dětské výživy a dalších produktů vyhazují do kontejnerů určených pro sklo, za socialismu byly ale vzácností. Schovávaly se nejen skleničky od dětských přesnídávek, ale i od dalších produktů, které se daly koupit ve sklenici. Po vymytí se totiž do nich zavařovalo vše, co se v létě vypěstovalo na zahrádce.

Přesnídávky ale nejedly jen děti. Právě nedostatek čehokoli za socialismu způsobil, že dětská přesnídávka byla dobrou svačinou i pro dospělé, například v době, kdy socialistické hospodářství nedokázalo vyrábět ani ochucené jogurty.

Sunar byl na příděl

Než ale socialistické dítě dorostlo do dětských přesnídávek, muselo projít obdobím dětského Sunaru. Dnešní výrobci kojenecké výživy by asi zírali, ale tehdy nebylo jiné volby. Socialistický Sunar nebyl fakticky nic jiného, než sušené plnotučné mléko. V nezměněné podobě ho socialistické hospodářství vyrábělo už od roku 1950.

Sunar se tehdy chodil kupovat do lékáren na kupóny, které maminky dostaly u svého pediatra. Mnohdy tak musely Sunarem šetřit, protože příděl kupónů na kojeneckou výživu byl omezen. Nebylo tedy žádnou výjimkou, že maminky Sunar často sháněly, podobně jako celou řadu dalších produktů, pod pultem a přes známé, aby mohly řádně nakrmit své děti. Dále čtěte: Dětské plastové nádobí vévodilo socialismu. Dnes se v tělech dětí nacházejí mikroplasty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve