Kvůli špatné poloze při spánku můžete mít více vrásek či povislá prsa

 Krása 
19. ledna 2020 14:07 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ne každá spací poloha je vhodná pro zdraví či mladistvý vzhled Depositphotos
Člověk průměrně prospí přibližně třetinu dne, k našemu životu tedy spánek neodmyslitelně patří. Není tajemstvím, že dostatek spánku je pro naše tělo velmi důležitý, ale rovněž záleží také na poloze, ve které spíte.

Když totiž spíte v nevhodné poloze, může to na vašem těle zanechat viditelné následky, jako například vrásky na obličeji nebo třeba také povislá prsa. Která poloha je nejhorší, a která je naopak nejvhodnější?

Jaké polohy ne?

Asi každý člověk má svoji oblíbenou polohu pro usínání. Ale ne každá je vhodná pro zdraví. Jaké “spací polohy“ kvůli zbytečným vráskám, anebo povislým prsům raději nevolit? Následující polohy škodí mladistvému vzhledu. A nejen to.

Spaní na břiše

Vůbec nejhorší polohou při spaní je asi ta na břiše, u které nevýhody jasně převládají. Podle serveru Daily Health Post sice může spaní na břiše zlepšovat trávení, ale to jen za předpokladu, že by bylo možné dýchat přes polštář, což nelze. Výhody této polohy byste asi hledali marně, a pokud patří mezi vaše oblíbené, tak to možná raději přehodnoťte. Největší nevýhodou pozice na břiše je fakt, že při ní není podporováno přirozené zakřivení páteře, takže je páteř během spánku deformována. Ale to není vše, vytáčením hlavy do strany trpí také krční páteř a kyčle jsou zase pro změnu vytočené. To celé může vést k dlouhodobé bolesti v oblasti krku i zad.

A pak je tu ještě další věc, která nepotěší hlavně ženy, a sice to, že spaní na břiše může podporovat tvorbu vrásek. Konkrétně při této pozici trpí kůže na tváři, v dekoltu a na břiše. Pokud se tedy chcete vyhnout zbytečným bolestem i vráskám, pak raději volte jinou pozici pro spánek. Spaní na břiše pomáhá snad jen lidem, kteří mají potíže s chrápáním, ale jinak není prospěšná absolutně ničím.

Spaní “v klubíčku“

Spousta lidí si ji možná oblíbilo a je i přirozená, protože lidem připomíná polohu dítěte v děloze. Jde o pozici, kdy se člověk stočí na bok, skrčí nohy a kolena si přitáhne k sobě. Tato poloha sice může být pohodlná, ale faktem také je, že je nepřítelem zad a krku, páteř při ní není totiž v přirozeném úhlu. A pak je tu také další velká nevýhoda, i tato poloha přispívá k tvorbě vrásek.

Spaní na boku

Poloha na boku je možná ta nejrozšířenější, má sice své výhody, ale také nevýhody. Pakliže spíte na boku s rovnýma nataženýma nohama a rukama podél těla, vaše páteř jistě zajásá. Díky této poloze můžete snižovat potíže se žaludečními šťávami a také předcházet bolestem krční páteře a zad. Ale je tu jedno velké ale. Spaní na boku může přispět ke stárnutí kůže.

Pokud se bojíte vrásek, je tato poloha možná nejhorší. Má vliv nejen na obličejové vrásky, jejichž tvorbu ještě mechanicky podpoříte tlakem polštáře nebo rukou, na kterou si tvář podkládáte. Ale ke všemu vám hrozí také povislejší a nerovnoměrné poprsí, neboť právě v poloze na boku se prsa mohou různě deformovat a vystavovat jinak vlivu gravitace. A takové následky jistě žádná žena nechce. Je tedy možná na čase poohlédnout se po jiné spací poloze.

Jaká poloha je ideální?

Spaní na zádech

Podle mnohých odborníků je právě poloha na zádech pro spánek tou nejzdravější. Je totiž prospěšná pro záda a krk, tedy za předpokladu, že nespíte na několika polštářích. Ale to není vše, ženy asi bude také zajímat, že tato poloha je ideální i z hlediska zachování mladistvého vzhledu. Jak to? Poloha na zádech prý minimalizuje tvorbu vrásek na tváři a zároveň tvaruje prsní svaly. Díky spaní na zádech nejlépe bojujete proti povislým ňadrům, při této pozici je totiž váha prsou podepřena, a tím se zmenšuje jejich namáhání a povisnutí. Ale i váš obličej zajásá, neboť se při této poloze nijak nedeformuje, a proto se na něm netvoří vrásky.

Spaní na zádech má snad jen jednu nevýhodu, lidé, kteří takto spí, většinou chrápou daleko více než v jiných polohách. Ale to je cena, která za pevnější prsa a zabránění předčasné tvorbě vrásek stojí. A jaká je správná pozice na zádech? Podle mnohých odborníků je nejvhodnější uvolněná poloha na zádech s rukama podél těla a uvolněným krkem.

Závěr

Pokud vám záleží na vašem mladistvém vzhledu, tak již víte, která poloha je po této stránce nejlepší, a kterým polohám se naopak raději vyhnout. Ale volba je samozřejmě na každém jedinci. Správná poloha při spánku je pro člověka však opravdu důležitá, tedy pokud nechcete být ráno polámaní. Hlavní je ale také určitě to, aby se vám leželo pohodlně a aby váš spánek nenarušovaly žádné vnější faktory. Dále čtěte: Proti roztřepeným konečkům pomáhá jejich pálení. Metoda se jmenuje velaterapie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47