Kyselé potraviny mají i léčivé účinky. Pomohou při úniku moči i chorobách jater

 Zdraví 
15. ledna 2020 11:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kyselé potraviny lidskému tělu prospívají Depositphotos
Podle čínské medicíny je důležité správné stravování a lidé by měli vybírat potraviny i podle jejich účinku na lidské zdraví. V jídelníčku by tak měly být zařazeny nejen slané či sladké produkty, ale také hořké, ostré a kyselé. Tentokrát se zaměříme na kyselou chuť, možná budete překvapeni, v čem všem vám mohou kyselé potraviny pomoci.

Kyselá chuť má stahující účinky, ovlivňuje činnost jater a žlučníku, podle tradiční čínské medicíny je přiřazena elementu dřevo. Smršťuje a stahuje tkáně, snižuje výtoky a stahuje póry, pomáhá proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku a ztrátě energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu úniku, výtoku, např. u inkontinence, pomočování u dětí, samovolného výronu ejakulátu, gynekologických výtoků a krvácení.

Kyselá chuť osvěží

Kyselé potraviny člověka osvěží a a jídlu dodají lehkost. Proto se třeba používá citron k rybě nebo mořským plodům, díky němu se vám zdá, že ryba či ústřice jsou naprosto čerstvé.

Díky kyselému jídlu se člověku lépe tvoří sliny, takže jídlo se mu snadněji žvýká a také tráví. Navíc má kyselé schopnost probudit i další chuťové buňky.

Vliv na zdraví

Není pochyb o tom, že kyselé potraviny jsou pro člověka velmi prospěšné. Pomáhají lépe trávit jídlo, mohou významně snížit glykemický index potravin, zlepšují chuť jídla, některé z nich obsahují vitamin C. Fermentované potraviny (obsahující mnoho kyselin) jsou lépe stravitelné, snižují hladinu cukru v krvi a zásobují tělo prospěšnými mikroorganismy, které zlepšují trávení i imunitu. 

Jak už bylo řečeno, kyselé chuti lze využít k prevenci nebo zvrácení abnormálního úniku tekutin a energie a také k vysoušení a zpevnění tkáně. Vhodná je při problémech s inkontinencí, při nadměrném pocení, krvácení, průjmu, hemoroidech či výhřezu dělohy.

Nejvýrazněji působí kyselá chuť v játrech, kde kompenzuje účinky tučných a těžkých jídel (rozkládá tuky a proteiny a také minerály, které se pak snadněji vstřebávají). Může také posílit oslabené plíce. Podporuje srdce a mysl.

Kyselou chuť by měli omezit lidé trpící zácpou či onemocněním šlach a vazů. O tom, jaký vliv na lidské zdraví mají hořké potraviny, jsme psali zde.

Škodlivost kyselých potravin

Hodně lidí se domnívá, že kyselé potraviny mohou být i škodlivé. Dávají je totiž do souvislosti s takzvaným překyselením organismu, na které se doporučují různé alkalické diety. Jenže za kyselost v lidském organismu jen zřídka může konzumace kyselého jídla. K potravinám způsobujícím překyselení organismu patří maso, ryby, vejce, obilniny a cukr, jejichž pH však má do kyselého hodně daleko – a paradoxně potravinou, jež nejvíce přispívá k optimálnímu pH v těle, jsou citrusy, které mají jedno z nejnižších pH vůbec.

Kyselé potraviny

Jen málokteré potraviny jsou jen kyselé, většina z nich má i další výraznou chuť.

  • Potraviny s kyselou chutí - citrony, limetky, plody hlohu, nakládaná zelenina, šípky, kyselé zelí, kyselá (planá) jablka.
  • Potraviny s kyselou a hořkou chutí - ocet.
  • Potraviny s kyselou a ostrou chutí - pórek.
  • Potraviny s kyselou a sladkou chutí - fazole adzuki, jablka, ostružiny, sýr, hroznové víno, americké borůvky, mango, olivy, maliny, kváskový chléb, mandarinky, rajčata, jogurt.

Podle odborníků je v dnešní době kyselá chuť zastoupena ve stravě nedostatečně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve