Kyselé potraviny mají i léčivé účinky. Pomohou při úniku moči i chorobách jater
Kyselá chuť má stahující účinky, ovlivňuje činnost jater a žlučníku, podle tradiční čínské medicíny je přiřazena elementu dřevo. Smršťuje a stahuje tkáně, snižuje výtoky a stahuje póry, pomáhá proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku a ztrátě energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu úniku, výtoku, např. u inkontinence, pomočování u dětí, samovolného výronu ejakulátu, gynekologických výtoků a krvácení.
Kyselá chuť osvěží
Kyselé potraviny člověka osvěží a a jídlu dodají lehkost. Proto se třeba používá citron k rybě nebo mořským plodům, díky němu se vám zdá, že ryba či ústřice jsou naprosto čerstvé.
Díky kyselému jídlu se člověku lépe tvoří sliny, takže jídlo se mu snadněji žvýká a také tráví. Navíc má kyselé schopnost probudit i další chuťové buňky.
Vliv na zdraví
Není pochyb o tom, že kyselé potraviny jsou pro člověka velmi prospěšné. Pomáhají lépe trávit jídlo, mohou významně snížit glykemický index potravin, zlepšují chuť jídla, některé z nich obsahují vitamin C. Fermentované potraviny (obsahující mnoho kyselin) jsou lépe stravitelné, snižují hladinu cukru v krvi a zásobují tělo prospěšnými mikroorganismy, které zlepšují trávení i imunitu.
Jak už bylo řečeno, kyselé chuti lze využít k prevenci nebo zvrácení abnormálního úniku tekutin a energie a také k vysoušení a zpevnění tkáně. Vhodná je při problémech s inkontinencí, při nadměrném pocení, krvácení, průjmu, hemoroidech či výhřezu dělohy.
Nejvýrazněji působí kyselá chuť v játrech, kde kompenzuje účinky tučných a těžkých jídel (rozkládá tuky a proteiny a také minerály, které se pak snadněji vstřebávají). Může také posílit oslabené plíce. Podporuje srdce a mysl.
Kyselou chuť by měli omezit lidé trpící zácpou či onemocněním šlach a vazů. O tom, jaký vliv na lidské zdraví mají hořké potraviny, jsme psali zde.
Škodlivost kyselých potravin
Hodně lidí se domnívá, že kyselé potraviny mohou být i škodlivé. Dávají je totiž do souvislosti s takzvaným překyselením organismu, na které se doporučují různé alkalické diety. Jenže za kyselost v lidském organismu jen zřídka může konzumace kyselého jídla. K potravinám způsobujícím překyselení organismu patří maso, ryby, vejce, obilniny a cukr, jejichž pH však má do kyselého hodně daleko – a paradoxně potravinou, jež nejvíce přispívá k optimálnímu pH v těle, jsou citrusy, které mají jedno z nejnižších pH vůbec.
Kyselé potraviny
Jen málokteré potraviny jsou jen kyselé, většina z nich má i další výraznou chuť.
- Potraviny s kyselou chutí - citrony, limetky, plody hlohu, nakládaná zelenina, šípky, kyselé zelí, kyselá (planá) jablka.
- Potraviny s kyselou a hořkou chutí - ocet.
- Potraviny s kyselou a ostrou chutí - pórek.
- Potraviny s kyselou a sladkou chutí - fazole adzuki, jablka, ostružiny, sýr, hroznové víno, americké borůvky, mango, olivy, maliny, kváskový chléb, mandarinky, rajčata, jogurt.
Podle odborníků je v dnešní době kyselá chuť zastoupena ve stravě nedostatečně.