Jak porazit inzulinovou rezistenci

 Zdraví 
12. ledna 2020 17:38 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pokud nechcete skončit s cukrovkou druhého typu, musíte změnit životní styl Pixabay
Inzulinová rezistence, která stojí za vznikem diabetu druhého typu, se dá velmi dobře ovlivnit pomocí stravy a pohybu. Máme podrobnější informace.

Nedávno jsme psali o tom, že cukrovku druhého typu lze vyléčit, i když si to donedávna jen málo lidí trouflo tvrdit. Je třeba překonat inzulinovou rezistenci. Jakými směry lze postupovat, si vysvětlíme v následujícím textu.

Trocha opakování

Na začátku je třeba připomenout údaje z předchozího textu. Podle mnohých publikovaných textů to vypadá, že největším zdrojem inzulinové rezistence je konzumace nevhodných tuků. Skoro to vypadá, že řepkové a jiné oleje jsou možná vhodné jako náhrada nafty, ale rozhodně nejsou vhodné ke konzumaci. Toto by měl být první krok – vyloučit ze stravy oleje, které se objevily na trhu v době druhé světové války ve snaze nahradit chybějící máslo a další živočišné produkty. Bohužel po skončení konfliktu nechtěly firmy opustit svůj byznys, a tak musely přijít s tvrzením, že rostlinné oleje jsou zdravé. Doporučit ke konzumaci je možné máslo, sádlo, olivový olej, kokosový, a dokonce i palmový.

Pohyb je důležitý

Pro překonávání inzulinové rezistence je pohyb nesmírně důležitý. Když se hýbeme, spalujeme přebytečné cukry, nenutíme slinivku k tak velké produkci inzulinu a receptory buněk si mohou od stálé přítomnosti inzulinu poněkud oddechnout. A stejně jako v jiných případech, i zde platí, že to, co není stále přítomno, vyvolává zřetelnější reakci. Když se potom inzulin objeví, buňka zareaguje správněji a přijme nabízenou energii. Do hry zde vstupují i další aspekty v podobě okysličení a různých chemických procesů, které se v těle spouštějí.

Strava

Vhodnou stravou je jídlo složené z přirozených potravin. Maso, mléčné výrobky, zelenina, ovoce, luštěniny i příležitostně obiloviny. Tělu svědčí nízkosacharidová strava. Pro aktivaci citlivosti na inzulin se dokonce doporučuje tzv. přerušovaný půst. Důvod je opět jasný. Jestliže tělu nějakou dobu nedáme potravu, spálí přebytky cukru v krvi, a tím dojde ke snížení produkovaného inzulinu, což se projeví pozitivně.

Nač se soustředit

Některé důležité údaje vám může poskytnou zdravotní vyšetření. To mohou být hodnoty HDL cholesterolu a hladina triglyceridů. Problémem je samozřejmě vysoký tlak a zvýšená hladina krevního cukru. Zajímavý text o cholesterolu si můžete přečíst třeba zde. Ale i bez náročných měření si můžeme zjišťovat obvod pasu a tělesnou váhu. A hlavně se soustředit na změnu v uvažování a vyloučit ze stravy vše, co škodí. Vedle nevhodných olejů to je zejména cukr v jakékoliv podobě. Přirozené je konzumovat ovoce v přiměřeném množství. Jíst dostatek zeleniny a přiměřeně masa a mléčných výrobků. Naše strava by měla být chudá, ale pestrá. Základem je se nepřejídat. Začít běhat nebo pravidelně rychle chodit. Hodí se i plavání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve