Soda je malý zázrak a neměla by chybět v žádné domácnosti

 Ostatní 
09. ledna 2020 09:43 / Hana Jordánová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jedlá soda má v domácnosti široké použití Depositphotos
Jedlou sodu, známou jako sodu bicarbonu nebo uhličitan sodný, zná určitě každý z nás. Třeba jako prášek do pečiva nebo při pálení žáhy. Možná už méně je známá jako nenahraditelný pomocník v celé domácnosti, dokonce i jako pomocník při osobní hygieně.

Je ovšem nutné nezaměňovat jedlou sodu za prací sodu. Jsou to dvě rozdílné látky. My se dnes budeme věnovat sodě jedlé a řekneme si, co dokáže jako levný ekologický čisticí přípravek. Nejčastěji je používána jako odstraňovač pachů. A jak působí? Soda bicarbona se teplem rozkládá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý, takže je maximálně ohleduplná k přírodě i našemu zdraví. Poprvé ji vyrobil v roce 1791 francouzský chemik Nicolas Leblanc pro pekárny.

Tělesný zápach

Jedlá soda dokáže pohlcovat pachy, včetně těch tělesných. Můžete si z ní vyrobit vlastní a ekologicky šetrný deodorant, když smícháte lžíci jedlé sody a lžíci kukuřičného škrobu. Směs naneste přímo na místa na těle, kde se nejvíce potíte – podpaží, chodidla apod. Zabrání jak pocení, tak i vzniku nepříjemného zápachu.

Jedlá soda dokáže také odstranit zápach z úst, který není vůbec příjemný. Nasypte lžičku sody do skleničky vody a promíchejte. Výslednou směs pár minut kloktejte.

Při přípravě jídla mohou začít ruce přejímat vůni potravin. Klasickým příkladem je cibule. Odstranit zápach z rukou pomocí sody je rychlé. Smícháním tří dílů sody a dílu vody vytvoříte směs, kterou potřete ruce a několik minut je mnete. Pak ruce omyjte.

Poradit si můžete i se zápachem z bot. Nasypte sodu do boty a botou zatřeste, aby se prášek dostal všude po spodní části. Nechte několik hodin působit, a pak důkladně vyklepejte.

Pomoc při pálení žáhy a bolavém žaludku

Pokud nás pálí žáha, nebo nám nějaké jídlo vyloženě nesedlo, žaludek nám zachrání též jedlá soda – rozmícháme si lžičku ve skleničce vlažné vody a vypijeme ji. Neutralizuje žaludeční šťávy a pomůže nám tedy od překyseleného žaludku.

Zářivá pleť do minuty

Při péči o krásu se nám jedlá soda také pěkně šikne! Co takhle obličejový peeling? Stačí z jedlé sody a vody vytvořit mazlavou směs, kterou si v průběhu 10 až 20 vteřin vmasírujeme do obličeje a poté ihned smyjeme teplou vodou. Působí jako skvělý "exfoliátor" - to znamená, že pomáhá krásně odstraňovat odumřelé buňky kůže. Je však docela zásaditá, takže tuto směs jako peeling rozhodně nepoužíváme denně, ale jen čas od času!

Bělejší a zdravé zuby

Jedlá soda poslouží pro výrobu domácí zubní pasty, neboť je velmi efektivní při odstraňování zubního plaku, tedy předchází vzniku zubního kazu. Působí jako velmi jemné abrazivum, takže pomáhá bělit zuby. Je však třeba říct, že by se měla používat maximálně párkrát do týdne, aby nedošlo k poškození zubní skloviny a podráždění dásní.

Pryč s viry a bakteriemi

Pokud jste doma prodělali nějakou nepříjemnou virózu nebo angínu a nejraději byste pro jistotu vyhodili i zubní kartáčky, abyste se všech bacilů nadobro zbavili, můžete rovněž sáhnout po jedlé sodě. Rozpusťte 1 čajovou lžičku jedlé sody ve vodě a strčte tam zubní kartáčky na dvě až čtyři hodiny. Na závěr je ještě lehce opláchněte v peroxidu vodíku a likvidace všech bakterií je zaručená.

Voňavá domácnost

Jedlá soda pohlcuje i pachy v domácnosti. Stačí nasypat trochu jedlé sody na místo, které chcete zbavit zápachu, necháte chvíli působit a pak smetete, očistíte nebo vyklepete. Dá se použít do koše na odpadky nebo na pelíšky vašich zvířecích miláčků atd.

Čistá a voňavá chladnička

S ledničkou a jejími pachy zápasíme občas každý. Většinou používáme na vyčištění ledničky octovou vodu, ta ale nemá takové antibakteriální účinky a někdy pach octu zůstává patrný i několik dnů. Pokud ovšem použijete jedlou sodu, zbavíte jak špíny, tak bakterií a pachů po aromatických potravinách, např. sýrů.

Chladničku vypojte ze sítě a vyndejte z ní všechen její obsah. Na vlhký hadřík nebo houbu nasypte trochu sody a vyčistěte s ní celý vnitřní prostor chladničky. Čistým vlhkým hadříkem pak znovu vše vymyjte, abyste odstranili sodu (i s bakteriemi a špínou). Do chladničky nakonec umístěte malou misku se sodou, která pohltí zbývající pachy. Misku zde nechte 24 hodin a chladničku neotvírejte. Druhý den pak misku odstraňte a můžete ledničku znovu používat. Čistou, voňavou a bez veškerých bakterií. Jak se postarat o čistotu vaší pračky? Zjistíte zde.

Zářivý nerez

Jedlá soda dokáže vycídit jakýkoli nerezový kousek ve vaší kuchyni, ať jde o nádobí, nebo nerezový povrch některého spotřebiče. Zbaví je totiž mastnoty a vodního kamene, ale nepoškrábe je. Nerezový povrch nejprve namočte čistou vodou. Pak ho posypte jedlou sodou a nechte 5-10 minut působit. Povrch vydrhněte měkkou houbou ve směru textury nerezové oceli a pak opláchněte vodou. Získáte zářivý nerez jako nový.

Ucpaný odpad

Zapáchající a neodtékající odpad je kalamita pro každou domácnost. Nemáte-li doma potřebné prostředky, využijte pro pravidelnou údržbu odpadů právě jedlou sodu. Do odpadu vlijte hrnec vroucí vody, nasypte jedlou sodu a nechte několik minut působit. Ocet smíchaný s horkou vodou vlijte do odpadu na nasypanou sodu. Otvor uzavřete na 5-10 minut zátkou. Pak zátku vyjměte a do otvoru nalijte další hrnec vroucí vody.

A perlička na závěr!

Možná jste o tom neměli ani tušení, ale právě jedlá soda dokáže usnadnit vyndání třísky, a to i hluboko pod kůží. Do 1/4 kávové lžičky jedlé sody kápněte trochu vody, aby vznikla hustá pasta. Tuto pastu naneste na obvaz, kterým postižené místo ovážete. Obvaz sundejte po 24 hodinách a třísku vytáhněte pomocí pinzety. Pokud by nešla vyndat ven celá, postup zopakujte. Jakmile je tříska venku, kůži jemně opláchněte vlažnou vodou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve