Železné zásoby jídla se vždycky hodí. Naučte se zavařovat maso a máte vystaráno
Jste zvyklí zavařovat spíš nadbytek ovoce na všechny způsoby, okurky nebo houby? Pak věřte, že i zavařování masa zvládnete levou zadní. Kuřecí, vepřové, krůtí nebo hovězí maso můžete zavařovat jak syrové, tak i tepelně upravené. Výsledkem budou sklenice s vynikajícím měkkým masem, které vám vydrží minimálně několik měsíců.
Zavařování masa je velmi snadné, ale má přísná pravidla, která je nutné dodržovat, abyste se vyhnuli otravě jedovatým botulotoxinem. Pro bezpečnou sterilaci masa proto nesmíte zanedbat doporučený postup, který znaly už naše babičky.
Pozor na klobásový jed
Při nedodržení správného postupu se může snadno stát, že se vám ve sklenici začne množit bakterie, která produkuje jed botulin, který je smrtelně jedovatý. Nebezpečnou sklenici jen stěží poznáte, jelikož bakterie k množení nepotřebují vzduch. Abyste zlikvidovali veškeré bakterie, jejich spory a případný botulotoxin, je potřeba konzervovat maso speciálním způsobem.
Jaké maso vybrat
Zavařovat můžete v podstatě jakékoliv maso. Kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, a to vařené, pečené nebo i syrové. Důležité je, aby bylo bez kosti. Také musíte odolat pokušení přidat do sklenic cibuli, která rychle kvasí a může obsah sklenice rychle znehodnotit.
Plnění do sklenic
Sklenice i víčka je nutné před zavařováním důkladně umýt, nejlépe vyvařit ve vodě se sodou a poté opláchnout ve studené vodě a nechat uschnout. Pracovní plocha, ale i ruce, musejí být při zavařování absolutně čisté. K zavařování masa budete potřebovat zavařovací sklenici a víčka vhodná na konzervaci masa. Jsou to ta s červenou gumičkou.
Plníme-li sklenice tepelně upraveným masem, je nutné je předehřát v teplé vodě. Poté ihned naplníme teplým masem, případně zalijeme teplou šťávou. Po naplnění je velmi důležité otřít okraje sklenic čistým hadříkem namočným v teplé vodě. Poté buď otřít do sucha čistou utěrkou nebo ještě lépe otřít hadříkem namočeným v lihu. Stejně tak otřete okraj víčka. Zavíčkujte.
Univerzální postup
Chcete-li připravit maso ve vlastní šťávě, často se využívá kombinace vepřové kýty s pleckem. Můžete přidat i libovější bůček nebo sklenici vymazat sádlem. Pokud máte rádi k masu i šťávu, přilijte lžíci vody. Na jeden kilogram masa budete dále potřebovat deset gramů soli. Maso nakrájejte na kousky a napěchujte do sklenic zhruba tři centimetry pod okraj. Zavřete víčkem. Sklenice s masem je nutné konzervovat dvakrát. Poprvé při 100 °C po dobu dvou hodin. Nechte vychladnout 24–36 hodin a postup zopakujte. Při druhé sterilaci stačí povařit alespoň hodinu.
Konzervace v hrnci
Jestliže doma nemáte zavařovací hrnec, můžete bez problému použít i obyčejný. O zavařování v troubě jsme psali zde. Dejte na jeho dno dřevěnou podložku nebo alespoň utěrku a naskládejte na ni sklenice jednu vedle druhé. Nesmí se ovšem dotýkat, aby nepraskly. Sklenice zalijte teplou vodou zhruba tři centimetry pod okraj. Stačit by ale mělo jen pět až deset centimetrů vody ode dna. Po ukončení sterilace vyndejte sklenice na připravenou utěrku a nechte vychladnout. Po 24 hodinách proces ještě jednou opakujte.