Granátové jablko je extrémně zdravé ovoce a pomůže vám také zhubnout

Granátová jablka v sobě skrývají až 600 drobných semínek
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
23. září 2020 11:20 / Pixabay
  1   0
Ještě zhruba před dvaceti lety jsme granátové jablko znali snad jenom z pohádek. Dnes se s ním denně setkáváme na pultech obchodů. Jen o nich moc nevíme.

Je to aromatické sladkokyselé ovoce obsahující množství vitaminů a minerálů, které jsou našemu zdraví velmi prospěšné. Protože se na pulty supermarketů pomalu dostávalo posledních dvacet let, víme o něm mnohem méně než o běžných druzích ovoce jako citrusech, jablkách, banánech nebo hroznech. Granátové jablko bylo už v dávné minulosti považováno za elixír mládí. Hojně je toto ovoce využíváno v čínské medicíně. U rakovinových nádorů zabraňuje tvoření dalších metastáz. Dokáže potlačovat tvorbu nových cév, které rozvíjející se nádor potřebuje pro svoji výživu, takže nádorovou buňku vyhladoví. Využívat se dá i při odbourávání obezity.

Šťáva z granátových jablek se v Orientu používala dříve na barvení textilu.

Tvarem připomíná jablko, ale pod tvrdou slupkou se skrývají malá červená semínka v několika pouzdrech. V celém granátovém jablku je těchto semen zhruba 500 až 600. A právě tato semena jsou pro naše zdraví doslova zázrakem. 

Léčivé účinky

Pro naše tělo je granátové jablko nesmírně zdravé a má mnoho léčivých účinků, které vás možná i překvapí.

  • Zlepšuje tvorbu červených krvinek.
  • Bojuje proti stárnutí.
  • Podporuje potenci.
  • Snižuje hladinu oxidačního stresu.
  • Snižuje cholesterol a krevní tlak.
  • Pomáhá při hemoroidech a křečových žilách.
  • Napomáhá zlepšit vidění.
  • Napomáhá dobrému trávení.
  • Snižuje vysokou teplotu.
  • Zbavuje pokožku stařeckých skvrn i akné.
  • Pomáhá při bolestivé menstruaci.
  • Napomáhá v boji proti rakovině.
  • Pomáhá při průjmech.

Granátové jablko pomáhá také při hubnutí

Granátové jablko je nízkokalorické, proto se doporučuje i při hubnutí. Zlepšuje metabolismus a trávení, čímž podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Jeho použití je všestranné zejména v kuchyni. Při zařazení do jídelníčku se nejen zbavíte pár kil, ale překvapí vás, jak si tímto zdravým ovocem také zpestříte běžnou stravu. Vyrobit si z něj můžete třeba omáčku k masu, semínka lze přidávat do salátů, vhodné je také pro výrobu sirupů. Šťáva z něj je sice mírně nahořklá, ale vylepšit ji můžete zázvorem nebo citronem. Sirupy jsou stále oblíbenější. Výhodou je, že je můžete kombinovat s dalším ovocem. Příprava je přitom velmi jednoduchá. Pozor ovšem na potřísnění. Šťáva z granátových jablek se totiž nedá z oblečení vyprat.

Pozor při nákupu

  • Slupka musí být hladká a lesklá.
  • Plod nesmí být poškozený, otlačený či viditelně seschlý.
  • Slupka by měla mít krásně červenou barvu bez žlutých, zelených či hnědých míst.
  • Plody se silně vysušenou a hranatou slupkou jsou přezrálé a pro konzumaci nevhodné.


Původ

Původně pocházejí granátová jablka ze somálského pobřeží, odkud se rozšířila do celého Středomoří a také k nám. Dokonce je můžeme v naší zemi i pěstovat, třeba na zahradě. Plody se sklízí od září až do listopadu. Keř granátovník se může dožít až 200 let. Granátové jablko má vysoký obsah vitaminů  A, B1, B2, B3, B9, C a E. Z minerálů v něm najdeme velké množství hořčíku, selenu, měďi, manganu, vápníku, železa, zinku, draslíku, sodíku, křemíku a fosforu. Dále pak obsahuje vlákninu, proteiny, aminokyseliny, kyselinu citronovou a jablečnou.

Jablko má nádherný tvar i barvu. Ovšem slupka je daleko tvrdší než u běžného jablka a těžko se loupe. I při dobývání semínek je třeba trochu zručnosti. Jak správně loupat granátové jablko, jsme psali zde.

Hana Jordánová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Za nejčistším vzduchem v Evropě se nemusíte trmácet daleko. Máte ho na dosah ruky

Dům a zahrada

Co se vám pes snaží dát najevo, když na vás upřeně zírá

Bydlení

Kdo ještě nestihl prořezat rybíz či angrešt, má nejvyšší čas. Keře se vám odvděčí kvalitnějšími...

Zavřít reklamu