Šikana způsobuje rány na těle i duši. Rozpoznejte, zda se její obětí nestalo vaše dítě

 Děti 
22. září 2020 12:29 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Šikanované dítě ztrácí kamarády  Depositphotos
Šikana může na dítěti zanechat doživotní následky. Všichni vědí, že se děje, ale málokterého rodiče napadne, že se obětí šikany stalo právě jeho dítě. Oběti šikany se to většinou snaží skrývat, proto musíte být vůči svému dítěti velmi pozorní a sledovat jeho chování.

Šikana může být různá. Nemusí být pouze fyzická, ale i psychická. V dnešní době už není výjimkou ani kyberšikana. Jde o šikanování skrze internet. K tomu, aby bylo dítě šikanováno, nemusí chodit do školy, stačí mu připojení k internetu. Odhalte šikanu tak, že si budete všímat určitého jednání svého dítěte.

Nemá žádné kamarády

Všechni děti chtějí mít nějaké kamarády. Výjimku netvoří ani introverti. Pokud by váš potomek nějaké přátele měl, patrně byste o tom věděli. Děti by se navzájem navštěvovaly a sdílely spolu své zájmy. Navzájem by doma o sobě mluvily, takže byste o nich věděli. Pokud vaše dítě delší dobu žádné přátele nemá nebo o ně náhle přišlo, zbystřete. Oběti šikany totiž žádné přátele nemívají, jejich kamarádi se buď přidají na stranu agresora, nebo ho raději ze strachu opustí.

Ztrácí zájem o své koníčky

Každé dítě má nějaký zájem, ať už jde o sport, počítačové hry, četbu nebo sledování různých seriálů. Pokud bylo do něčeho vaše dítě zapálené a nyní neprojevuje zájem téměř o nic, něco je špatně. Nikam nechce chodit, většinu času se zavírá do pokoje a baví se s vámi jen o nutných záležitostech. Berte na vědomí, že tohle chování není normální pro žádné dítě. V tomto případě nemusí být na vině pouze šikana, ale nepochybně ho něco trápí.

Zhoršil se mu prospěch ve škole

Zhoršený prospěch ve škole je typickým projevem, že se dítě stalo obětí šikany. Ne vždycky musí být příčinou pouze šikana, ale rozhodně se to nevylučuje. Pokud vaše dítě běžně nosilo ze školy dobré známky a učitelé ho chválili, ale nyní se postupně zhoršuje, zbystřete. Pokud je dítě nějak týráno, sotva mu bude záležet na školním prospěchu.

Prožívá velké změny nálad

Velké změny nálad mohou být rovněž zdrojem šikany. V jedné minutě se vaše dítě raduje a v druhé cítí smutek. Kromě toho se občas může měnit v agresora. Vybíjí si vztek na sourozencích či na vás samotných. Záchvaty vzteku nejsou u oběti šikany nic neobvyklého. Potřebuje si na někom jiném vybít svoje emoce. Pochopitelně v jistém věku může jít i o projev puberty.

V každém případě vaše dítě není šťastné a potřebuje si svoji nespokojenost nějak kompenzovat. Rozhodně byste ho za to neměli trestat, ale snažit se zjistit, co za jeho chováním stojí a pomoct mu. Dále čtěte: S nástupem do škol se dětem zhoršuje držení těla. Od trvalých bolestí jim pomůže několik cviků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47