Mnoho rodičů neví, kolik toho mají děti přes den vypít. Špatný pitný režim může vyvolat vážné potíže

 Děti 
28. června 2020 09:41 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na pravidelný příjem tekutin by si měly děti zvykat odmalička Depositphotos
Každý samozřejmě ví, jak důležitý je pravidelný pitný režim, zejména při vyšších teplotách venku. Ale mnoho maminek tápe, kolik toho vlastně mají děti přes den vypít. Jaký je správný pitný režim u dětí? Kolik litrů mají denně vypít malé děti a kolik ty větší?

Ačkoliv voda nepatří mezi živiny (nedodává žádnou energii), její dostatečný přísun je pro správné fungování těla nezbytný. Jak to ale vysvětlit malému dítěti?

U novorozenců tvoří tekutiny až 80 % celkové tělesné hmotnosti, s přibývajícím věkem se její podíl lehce zmenšuje. U dospělého pak tvoří 70 % z celkové hmotnosti. Tekutiny jsou pro lidské tělo nenahraditelné a zastávají mnoho funkcí: tvoří prostředí pro metabolické děje, rozpouští se v nich většina živin, zvýšeným pocením při sportu nebo v horkém prostředí přispívají k tepelné rovnováze, dodávají tkáním kyslík a další potřebné látky, působí příznivě při trávicích procesech, odvádí zplodiny metabolismu močí aj.

Zatímco dospělým se doporučuje denně vypít 1,5-2 litry tekutin, dětský organismus má potřebu tekutin větší, protože je tvořen větším podílem vody než organismus dospělého člověka. Množství tekutin pro dítě je závislé na jeho věku a tělesné hmotnosti. Platí, že čím je dítě menší, tím více tekutin na jeden kilogram své váhy potřebuje.

Potřeba tekutin se tedy u dětí řídí hmotností v poměru k věku. Ovšem při průjmu, teplotě a pocení, při fyzické námaze nebo v horku se potřeba zvyšuje. Do celkového denního příjmu tekutin se započítávají i tekutiny z polévky, omáčky, voda obsažená v ovoci i zelenině a řadě dalších potravin, v nichž není na první pohled patrná.

Jak poznáte nedostatek vody u dětí?

Nedostatek tekutin, se kterým se často setkáváme u dětí, které statečně oznamují, že celé dopoledne ve škole nemusely na toaletu, může způsobit v průběhu dne únavu, bolesti hlavy, vyčerpanost či nepozornost ve škole. Kojenci a batolata pak mají suché pleny a oschlé sliznice rtů. Při ztrátách tekutin, jako je průjem, teplota, pocení atd., ale také v teplém až horkém počasí, je nutno příjem tekutin zvýšit nad rámec výše uvedeného vzorce. V případě dlouhodobějšího nedostatku tekutin může dojít i k onemocněním ledvin a celkovému kolapsu organismu.

Správný pitný režim podle věku

Kojenci

U kojenců bývá většinou pitný režim v pořádku, neboť dítě se napije prostřednictvím mateřského mléka, příp. náhradním mlékem. Pokud není venku vysloveně horko nebo pokud nemá kojenec horečku či průjem, nepotřebuje zdravé miminko žádný dodatečný přídavek tekutin. S tím jak se zavádějí příkrmy do jídla, kde je již obsah vody menší, se doporučuje od 10. měsíce doplňovat tekutiny v množství cca 200 ml denně. Nejvhodnější je kojenecká voda, ovocné šťávy bez přídavku cukru ředěné vodou, anebo dětský čaj bez cukru.

Batolata

Dítě, které se již pohybuje, spotřebuje mnohem více energie a také vody. Batole by proto mělo přijmout 1,5 litru tekutin denně. V horkém počasí pak i 2 litry tekutin denně. Do zmíněného množství se započítává i tekutina obsažená ve stravě (polévky, kaše, ovoce).

Předškoláci

Denní potřeba tekutin u předškoláků je mezi 1,5–2 litry. Do tohoto množství se opět počítá i tekutina obsažená ve stravě. Předškoláci by měli vypít také půl litru mléka denně. U starších dětí již není tak jednoduché vysvětlit jim, že mají pít obyčejnou vodu, zejména pokud již znají sladší šťávy či různé jupíky atd. Většinou však přistoupí na to, že místo slazených nápojů pijí studený ovocný čaj. Ráno udělejte do konvice ovocný čaj, aby si jej děti mohly kdykoli samy nalít.

Starší děti

Dětský organismus má potřebu tekutin jinou než organismus dospělého člověka. Je ale nutné přihlížet i k řadě dalších faktorů – zda je dítě zdravé, jakou má fyzickou aktivitu, jaké je počasí atd. Důležité je také naučit dítě, aby preferovalo čistou vodu nebo čerstvou ovocnou šťávu a minimalizovalo odvodňující nápoje, např. colové a slazené nápoje, černý či zelený čaj atd.

Ve školkách by měly mít děti přístup k vodě po celý den. Jejich pitný režim kontroluje učitelka. Důležité ale je u menších dětí vůbec vybudovat návyk pít, na což mají maminky doma přímý vliv. Pak nebudou mít děti ve školce ani škole problém s pitným režimem.

A jak je to naučit?

  • Dítě se musí učit pít odmalinka, zpočátku se učí napodobováním, takže maminky by měly jít dítěti vzorem a pít před ním, přichystat pěknou láhev nebo hrníček, který musí mít dítě na očích, aby se mohlo napít samo.
  • Během dne by mělo mít dítě na dohled vodu. Pokud se nenapije samo, jemně ho upozorníme, že by se mohlo napít.
  • Rozdělte dávku pití na celý den tak, aby dítě pilo soustavně, ale ne velké množství najednou.
  • Podávejte dítěti pití i k jídlu, ne však velké množství, to by mohlo způsobit stav plnosti a dítě by zase nechtělo jíst.
  • Školákům přibalte každý den ke svačině také láhev s vhodnou tekutinou. 

Vhodné tekutiny

  • neperlivá stolní voda
  • voda z vodovodu nebo vlastní studny s potvrzenou zdravotní nezávadností
  • domácí ovocný sirup, dostatečně zředěný vodou
  • ovocné čaje, které není nutné díky jejich chuti příliš sladit
  • čaj oslazený např. medem nebo ovocným sirupem
  • 100% ovocné džusy ředěné stolní vodou v poměru alespoň 1 : 1. 

Důležitá je správná teplota nápoje, který dítěti podáváme. Obecně platí, že by měly být přiměřeně teplé (cca 20-25 °C). Vychlazené nebo naopak velmi horké nápoje nejsou pro organismus příliš vhodné – tělo se může s výrazným tepelným rozdílem hůře vyrovnávat. Nedoporučuje se ani pití chlazených nápojů v létě a horkých nápojů v zimě.

Nevhodné tekutiny

  • sladké limonády
  • velké množství minerální vody
  • silně koncentrovaný černý čaj
  • ovocné džusy, nektary a ovocné šťávy
  • bylinkové čaje
  • coca cola

Možná to vypadá složitě, ale věřte, že malé děti se rychle učí a pokud budou mít vzory rodičů už od malinka, naučí se pitnému režimu velmi rychle. O pitném režimu dospělých jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47