Podezřele páchnoucí sýr je nejen lahůdkou, ale i výborným zdrojem zdraví
Romadúr patří mezi sýry zrající pod mazem. Některými nadšeně vyzdvihován a jinými zatracován. Jaká je však realita? Má jeho konzumace nějaký přínos pro naše zdraví? Odpůrci romadúru s překvapením zjistí, že ano.
Obsah důležitých látek
Romadúr obsahuje především bílkoviny. Těch zde najdeme zhruba 22 %. Stejně jako jiné sýry obsahuje i značné množství vápníku. Samozřejmostí jsou vitaminy rozpustné v tucích. Například tedy A, D a E a pak také B2. Tento sýr obsahuje asi 20 % tuku, což z něho dělá relativně málo dietní potravinu. Balení o 100 gramech vám dodá zhruba 272 kcal energie. Ale i tuky obsažené v sýru naše tělo potřebuje.
Rozdíl od ostatních sýrů
V tom základním je romadúr podobný i všem ostatním sýrům. V porovnání ale s některými jinými je více tučný. Určitě se bude hodit jako zajímavá pochoutka pro ty, kdo mají rádi výraznou chuť. Na poli dietnosti jej ovšem předežene klasický olomoucký tvarůžek, který má tuku opravdu mnohem méně.
Na rozdíl od jiných sýrů je romadúr bohatý na bílkoviny. Tím je důležitý pro výživu, neboť bílkoviny potřebujeme ke stavbě vlastních tkání, zejména pro správné fungování svalů. Při trávení bílkovin navíc naše tělo spotřebuje i značné množství energie.
Pro koho je prospěšný
Sýry obecně a romadúr obzvlášť by měli jíst všichni ti, kdo trpí osteoporózou, tedy řídnutím kostí. Sýry jsou dobrou náhražkou bílkovin z masa. Bílkoviny ze sýrů jsou dobře stravitelné. Když sníte deset deka kvalitního sýra máte denní spotřebu bílkovin z poloviny splněnou. Na sýry se mohou soustředit i lidé trpící celiakií. Ani laktózy není v sýru mnoho a zrající sýry ji neobsahují skoro vůbec, takže i osoby alergické na tuto látku mohou takové produkty bez obav konzumovat. Obsažené vitaminy jsou významnými antioxidanty.
Rizika
Určitě se netřeba obávat nějakých nemocí nebo zdravotních rizik. Romadúr je vhodný i pro těhotné i pro starší osoby. Pro vyšší obsah tuku není vhodné jej konzumovat ve velkém. Zde je vhodnější volit tvarůžky. Na pozoru by se měli mít všichni, kdo mají vysoký tlak či nemocné ledviny. Sýry obecně obsahují větší množství soli. V případě romadúru je to 2,6 gramu na 100 gramů výrobku.