Sluncem políbení. Naučte se využívat sluneční paprsky ve svůj prospěch

 Zdraví 
27. června 2020 08:47 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Předcházejte v létě spálení kůže Shutterstock
Ať už patříte mezi vyznavače opálené pleti nebo se spíše slunečním paprskům straníte, máme pro vás několik rad, jak strávit letní měsíce bez újmy na zdraví.

Málo platné, bez slunce se nedá žít. Už naše prababičky říkaly, kam nechodí slunce, chodí lékař. I když tenkrát ještě nevěděly, co my dnes, měly pravdu. Vlivem sluneční záření totiž v kůži dochází k přeměně provitaminu D na zdraví prospěšný vitamín D. Ten je nezbytný pro správnou tvorbu kostí a obranyschopnost. Kromě toho má slunce blahodárný vliv i na vaší psychiku.

Je však dobré si sluneční paprsky s rozumem dávkovat. Prudké spálení neopálené pokožky nebo celoroční časté návštěvy solárií, mohou mít za následek dehydrataci a rychlejší stárnutí. Postupem času a vlivem neustálé zátěže pokožka přestane rovnoměrně produkovat pigment a začnou se objevovat pigmentové skvrny. Nejzávažnějším rizikem jsou pak kožní nádory. Naučte se využívat sluneční paprsky ve svůj prospěch!

Předcházejte spálení kůže

Patříte mezi ty, co s prvním oteplením odhazují svršky a vystavují se slunci bez jakékoliv ochrany nebo jen s minimální. Zkuste to jinak. Nemusíte se vzdávat své záliby ve slunění, stačí jen myslet na to, že zvláště neopálená pokožka, potřebuje zvýšenou ochranu, aby nedošlo k jejímu spálení, které znamená velké riziko pro vznik nádoru. Ten se neobjeví hned, ale může se projevit až za několik let. Pozor si dejte i na to, abyste na slunci zejména přes poledne neusnuli. Právě v těchto případech dochází ke spálení nejčastěji. Stejně tak při sportu venku nezapomínejte na ochranu. Kromě krému s UV ochrannou zapojte i pasivní fotoprotekci jako je ochranné oblečení, kšiltovky či klobouky.

Zaměřte se na faktor

Většina z vás už zřejmě ví, jaký typ ochranných přípravků vaší pokožce vyhovuje. Přesto pokud stále váháte, poradíme vám. Je jasné, že majitelé světlé pihovaté pokožky, která je náchylnější ke spálení, potřebují vyšší ochranný faktor než ti, kteří mají tmavší olivovou pleť. „Udávaný faktor vám říká, kolikrát se čas prodlouží po namazání než se spálíte. Pokud víte, že s neopálenou kůží zčervenáte po 10 minutách, krém s ochranným faktorem 30 vám prodlouží dobu do spálení na 5 hodin,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Gabryšová z Kliniky Yes Visage.

Ovšem neznamená to, že se ráno namažete a máte po starostech. Musíte myslet na to, že se potíte a pokud jste třeba u bazénu i koupete. Proto nutné použít krém i několikrát za den. Ideálně zhruba každé dvě hodiny nebo po koupání či sportu. Nemusíte si však pořizovat dvojí opalovací výbavu. Jednu k moři a druhou pro slunění v našich končinách. Výše UV faktoru vám říká, jak dlouho můžete zůstat na slunci aniž byste se spálili a na to zeměpisná šířka nemá vůbec žádný vliv. Tedy i když vlivem současných omezení pravděpodobně strávíte dovolenou u nás, s ochranou své pokožky nepolevujte.

Správná volba

Zda si pořídíte opalovací kosmetiku s chemickými či minerálními filtry záleží na vás a potřebě vaší pokožky. Pokud patříte k vyznavačům bronzové pleti, pak volte krémy s chemickými filtry. Ty záření pohlcují a zabraňují spálení kůže, ale zároveň umožní, abyste se opálili. Milovníci porcelánové pleti nebo majitelé pokožky s alergií na slunce či sklonem k pigmentaci, by měli volit přípravky s minerálními filtry, které paprsky odrážejí a při správném použití záření ke kůži nepustí.

I přes kvalitní přípravky s UV ochranou je rozumné nepobývat na slunci celý den. Ideálně alespoň přes poledne vyhledat příjemný stít. Zajít si na oběd, dopřát si polední relax na pokoji apod.

Intenzivní péče a regenerace

Po opalování je dobré dopřát tělu regeneraci a hydrataci za pomoci nejrůznějších krémů či sér. Vhodné jsou určitě přípravky označené aftersun, které často obsahují i antioxidační látky. Vyplatí podpořit hydrataci pokožky i zevnitř, například za pomoci vysoce koncentrované kyseliny hyaluronové v podobě Hyaluron elixiru a ideálně v kombinaci s pleťovým sérem Hyaluron elixir serum.

Pravidelná kontrola znamének

Zanedbávat byste neměli ani preventivní kontrolu znamének okem odborníka, dermatologa. Zejména pak máte-li pocit, že se nějaké znaménko zvětšilo či jinak změnilo. Každá změna znaménka je podezřelá. Navíc jsou místa, kam si nevidíte a přesto tam znaménka máte.

„Preventivní prohlídka nebolí a je lépe 100x vyšetřit zbytečně než jednou pozdě. Už při tloušťce 1mm melanom zakládá dceřinná ložiska jinde po těle (metastázy) a v té době již je zpravidla nevyléčitelný. Zatímco do tloušťky 1mm stačí k úplnému vyléčení znaménko prostě jen vyříznout. Pravidelnou kontrolu znamének dermatologem by měl každý absolvovat minimálně jednou ročně,“ doporučuje dermatoložka MUDr. Gabryšová.

Témata: slunce, léto, zdraví
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve