Trápí vás ustupující a krvácející dásně? Příčiny onemocnění vás překvapí

 Zdraví 
07. září 2018 11:07 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud krvácení nezačnete léčit v rané fázi, můžete přijít postupně o zuby  Shutterstock
Ustupující dásně nejsou v počátečních stádiích vůbec patrné, takže je lze snadno přehlédnout. Teprve když si člověk vidí polovinu zubu zjistí, že není všechno v pořádku. Příčin je hned několik, nemusí jít pouze o špatnou hygienu.

Možná si řeknete, že ustupující dásně jsou jen přechodným problémem, který se sám po čase vyléčí. Bohužel, to není tak docela pravda. Pokud se tento proces nezačne léčit v rané fázi, může postupně dojít k vypadávání zubů. Zánět se totiž přirozeně bude šířit dál a dál.

Jak poznáte, že máte problém s dásní a jaké jsou nejčastější příčiny?

Nejčastější příčinou vzniku tohoto jevu jsou bakterie. Každý zub obsahuje na svém povrchu množství bakterií, stejně je to tak i v celých ústech. Při nedostatečné nebo špatné hygieně se tyto bakterie, ve spojení se složkami ze stravy, jakými jsou hlavně cukry, začnou množit a ukládat v blízkosti dásně.

V prvních stádiích se to jeví jako nepatrný plak, který je snadno odstranitelný zubním kartáčkem. Časem, pokud ho neodstraníme, začne tvrdnout a přemění se na zubní kámen, který nám musí odstranit zubní lékař. 

Pokud tyto procesy v ústech stále ignorujeme, bakterie budou nadále produkovat látky, které začnou dráždit naše dásně. Ty začnou ustupovat a zuby se stanou citlivější.

Špatné čištění zubů

Správné čištění zubů vám ukáže váš zubní lékař a měl by vás poučit také o nutnosti používání mezizubních kartáčků. Právě ty se dostanou na místa, kam se obyčejný kartáček nedostane Tedy mezi zuby. Jak správně pečovat o zuby, aby se netvořil zubní kámen, jsme psali před časem.

Drsný přístup

Další příčinou ustupujících dásní může být drsný přístup. Dáseň má jemnou strukturou, která je snadno poškoditelná. Pokud si budete zuby čistit příliš silně a kartáčkem budete tlačit na dáseň, poškodíte ji. K poškození dásně dochází i nesprávným používáním dentální nitě, kdy dochází často k jejímu poranění. Do rány se dostanou již zmíněné bakterie, začnou se množit, a to pak může vést k ubývání dásně.

Skřípání, zatínání zubů a kouření

Pokud trpíte tímto zlozvykem, vaše dásně to ohrožuje a nakonec to může vést k jejich ústupu. Pokud kouříte, je vyšší pravděpodobnost, že se u vás ustupující dáseň rozvine. Nejlepší je, přestat kouřit. Jak zahnat chuť na cigaretu jsme psali zde.

Hormonální změny

Mimo dentální hygieny a genetiky mohou za ustupující dásní stát i jiné příčiny. Jednou z nich jsou hormonální změny. To se týká hlavně žen. Změny jsou patrné, ať už během puberty, těhotenství nebo s nástupem menopauzy. Zuby se stávají citlivější a léčba se bez endokrinologa neobejde. Ten by měl určit hladinu jednotlivých hormonů, které by mohly být za tento stav zodpovědné a spolu se zubařem se postarají o léčení. 

Nepříjemným faktem je, že ústup dásní je proces nevratný. Jakmile začnou dásně ustupovat, už nedorostou. To znamená, že klíčové je zaznamenat tento problém v raném stadiu dříve, než se rozvine do něčeho horšího.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve