Spánkovou paralýzu můžete prožít i vy. Co ji způsobuje a jak se proti ní bránit?

 Zdraví 
23. listopadu 2019 14:19 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během spánkové paralýzy se člověk nemůže vůbec pohnout Depositphotos
Bezmoc, beznaděj, strach a paralyzované tělo. Taková je spánková paralýza, která může někdy postihnout i vás. Tělo ještě spí, ale mozek už je téměř vzhůru. Jde o spánkovou poruchu, kterou by patrně nechtěl zažít nikdo, ale spousta lidí nemá na výběr. Proč vzniká a jak s ní bojovat?

Během spánkové paralýzy má člověk ochrnuté tělo, takže se nemůže pohnout a ani promluvit. K tomu se často přidávají sluchové a zrakové halucinace, které člověka pořádně vyděsí. Namísto toho, aby se člověk ráno probudil svěží, po spánkové paralýze většinou leží v kaluži potu a naprosto vyčerpaný.

Jedinec, který prožívá paralýzu, je myslí vzhůru, ale chemické látky v mozku mu neumožňují probrat i tělo. Nachází se v mezistanici, kdy ještě není zcela bdělý, ale ani nespí. Spánková paralýza se děje většinou během REM fáze. Mozek tlumí ve spánku funkci svalstva, aby se lidé během něj nezvedli z postele a neublížili si.

Co je příčinou spánkové paralýzy?

Možná vás zajímá, proč spánkovou paralýzu zažívá jen určité procento lidí. U některých se tento stav dokonce pravidelně opakuje. To může mít na některé jedince katastrofální dopad. Spánek pro ně totiž neznamená odpočinek, ale muka. Dobře se nevyspí, což má za následek snížený každodenní výkon. Někteří z nich mohou upadnout i do depresí a začít brát léky na spaní či antidepresiva.

Spánková paralýza se převážně vyskytuje u lidí, kteří se cítí neustále vyčerpaní. Nemíjí ani jedince se syndromem vyhoření, dlouhodobým stresem a špatným spánkovým režimem. Spousta lidí se shodla na tom, že se jim spánková paralýza děla, když usínali na zádech nebo s vysoko ustlanými polštáři.

To, že nemáte problém se spánkem, však ještě neznamená, že spánkovou paralýzu prožít nikdy nemůžete. Nekvalitní spánek pouze zvyšuje pravděpodobnost, že by mohla přijít.  

Dostat se ze spánkové paralýzy není jednoduché

Ve chvíli, kdy vás spánková paralýza přepadne, snažte se nejprve uklidnit. Pochopitelně to nepůjde snadno, když vás pojme hrůza z toho, co se vám děje. Nyní, když už víte, jak spánková paralýza funguje a že vás nechce napadnout žádná nadpřirozená bytost, by to uklidnění mohlo jít trochu lépe.

Soustřeďte se na své prsty na nohou a rukou. Během spánkové paralýzy jimi zkuste zahýbat. Zpočátku vám to možná nepůjde, ale nevzdávejte se a zkoušejte to dál. Snažte se pohnout očima ze strany na stranu nebo zkuste ovládnout mimické svaly v obličeji.

Mějte na paměti, že to není trvalý stav, takže po nějaké chvíli se vám podaří s nějakou částí těla pohnout. Poté už pomalu rozhýbete celé tělo a ze spánkové paralýzy se probudíte. K tomu, aby se už tento stav často neopakoval, se potřebujete dobře vyspat. Jak na to?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty