Hluboký spánek uklidní nervózní mozek. Víme, jak takového kvalitního spánku dosáhnout

 Zdraví 
19. listopadu 2019 07:49 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na stres platí dobrý spánek Depositphotos
Jste vystresovaní? Pak musíte především spát. Dobře prospaná noc totiž pomáhá stabilizovat emoce, probděná noc udělá pravý opak. Podle vědců z univerzity v Berkeley špatné spaní naopak zvýší vaše úzkosti o další třetinu.

Vědci zjistili, že typ spánku, který je nejvhodnější pro uklidnění a stabilizaci úzkostného mozku, je hluboký spánek, také známý jako nerychlé oční pohyby (v angličtině NREM). Jde o doslova pomalý spánek, ve kterém se nervové oscilace stanou vysoce synchronizovanými a srdeční frekvence i krevní tlak klesají.

Hluboký spánek jako inhibitor úzkosti

"Identifikovali jsme novou funkci hlubokého spánku, funkci, která snižuje úzkost doslova přes noc, a to reorganizací spojení v mozku," uvedl vedoucí autor studie Matthew Walker, profesor neurologie a psychologie v Berkeley. "Hluboký spánek se zdá být přirozeným anxiolytikem (inhibitorem úzkosti), pokud ho máme každou noc."

Po noci bez spánku ukázala sledování mozkových aktivit vypnutí mediální prefrontální kůry, která normálně pomáhá udržet naši úzkost pod kontrolou, zatímco hlubší emocionální centra mozku byla příliš aktivní. Po celé noci spánku, během níž byly mozkové vlny účastníků měřeny elektrodami umístěnými na jejich hlavách, výsledky ukázaly, že jejich úrovně úzkosti výrazně poklesly, zejména u těch, kteří zažili spánek NREM s pomalými vlnami.

"Lidé s úzkostnými poruchami běžně trpí poruchami spánku, ale zřídka je zlepšení spánku považováno za klinické doporučení pro snížení úzkosti," řekl  další z výzkumného týmu Eti Ben Simon. "Naše studie nejen navozuje příčinnou souvislost mezi spánkem a úzkostí, ale také identifikuje druh hlubokého spánku NREM, který potřebujeme k uklidnění přílišného mozku."

Jak dosáhnout dobrého spánku?

1. Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu, dokonce i po špatném nočním spánku nebo o víkendu.
2. Udržujte chladnou teplotu vaší ložnice; asi 18 stupňů Celsia. To je optimální pro ochlazení těla před spánkem. Pokud máte studené nohy, používejte ponožky.
3. Hodinu před spaním ztlumte světla a vypněte všechny elektronické obrazovky a zařízení. Užitečné jsou zatemňovací závěsy.
4. Pokud nemůžete spát, vstaňte z postele a udělejte něco relaxujícího, dokud se nedostaví chuť ke spánku. Pak jděte zpět do postele.
5. Vyhněte se kofeinu a alkoholu. Ten je sice sedativem, ale sedace není spánek. Blokuje dokonce i spánek REM, který je důležitou součástí spánkového cyklu. Připravit si také můžete nápoj k dokonalému uvolnění těla.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve