Odhalte tajemství soli nigari. Pomáhá při stresu, únavě i akné

 Zdraví 
08. února 2021 09:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdánlivě obyčejná hromádka soli umí s tělem zázraky Pixabay
Pokud jste unaveni, ve stresu nebo vás trápí akné, měli byste do svého jídelníčku zařadit hořčík. Ideálním zdrojem je sůl nigari. Připravit si z ní můžete třeba skvělou minerálku.

Hořčík neboli magnézium patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organismu a výčet jeho přínosů je tak hodně dlouhý. Bohužel, hořčík chybí zhruba třetině české populace, a to i přesto, že jej obsahuje celá řada potravin. Jeho obsah se v potravinách snižuje, například vinou intenzivního zemědělství a nedostatkem hořčíku v půdě, odkud si ho berou rostliny. Také vstřebatelnost není zdaleka stoprocentní, využít dokážeme jen kolem 30 procent z potravin. Proto je dobré hořčík doplňovat i uměle. Vhodné je sůl nigari, která kromě hořčíku obsahuje celou řadu dalších minerálů.

Co je sůl nigari

Chemický název je chlorid hořečnatý. Jde o přírodní nerafinovanou sůl extrahovanou z mořské vody ve formě vloček a je čistým zdrojem hořčíku. Lidé, kteří jej mají v těle nedostatek, trpí únavou, nespavostí, křečemi končetin, sníženou imunitou, stresem, vyrážkami, akné i zácpou. Pokud máte jeden z příznaků, je nejvyšší čas zvýšit příjem hoříčku, ideálne ze soli nigari. Jde totiž o velmi levný doping. 

Jak si připravit minerálku

Ze soli nigari si můžete připravit jednoduchou a přitom lahodnou minerálku. Stačí  rozpustit dvě polévkové lžíce soli nigari v litru vody. Udělejte si třítýdenní kúru a každý den nalačno si dopřejte sklenici této minerálky. Sice má trochu nahořklou chuť, na kterou se dá však zvyknout, případně si ji můžete ochutit citronovou šťávou nebo ovocným džusem. Pamatujte si však, že všeho moc škodí. Proto určitě nepijte více než sklenici denně. Vyhnout se kúře by měli lidé s onemocněním ledvin, ale také při chronických střevních chorobách, vysokém tlaku, anémii, hemofilii nebo lidé, kteří dodržují dietu bez solení. 

Co můžete čekat

Jednou sklenicí solné minerálky si doplníte denní dávku hořčíku. Ta vám pomůže bojovat proti stresu a souvisejícím nervovým problémům. Pokud trpíte nespavostí, bude chlorid hořečnatý ideální právě pro vás. Stejně tak by jej měli užívat i lidé, které permanentně trápí zácpa. Sůl nigari totiž dokáže skvěle rozhýbat střeva a navíc účinně pomůže i během zánětu zažívací traktu, protože pomáhá likvidovat bakterie a viry spojené s průjmem a zvracením. No a nelze opomenout ani příznivé účinky soli na pleť. Minerály obsažené v nigari mají antibakteriální a antiseptické účinky, které pomáhají v boji proti akné. Sůl můžete užívat vnitřně, tedy ve formě minerálky, nebo ji rozpuštěnou ve vodě aplikovat přímo na postižená místa. Vhodné je také doplnit kosmetikou ze šnečího slizu. S čím vším vám může pomoci, jsme psali zde. A pokud si ji jednou za týden přidáte do koupele, pomůžete tím tělu doplnit minerály, které se dobře vstřebávají kůží.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod