Mléčné koupele mají pro miminka nesporné přínosy

 Děti 
05. února 2021 10:06 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Koupel z mateřského mléka má pro dítě zdravotní výhody Depositphotos
Koupání kojenců v mateřském mléce je, k překvapení mnohých, odvěkým léčebným prostředkem pro zklidnění běžných kožních problémů. Jaké jsou tedy přínosy mléčných koupelí a jak ji doma sami připravíte?

Kojení není jediný způsob, jak může vaše dítě těžit z léčivých schopností mateřského mléka. Poskytování mléčné koupele vašemu dítěti je již dlouho oblíbeným (a přirozeným způsobem) pro zklidnění běžných kožních problémů od suché pokožky a vyrážky po plenkách až po akné a ekzémy.

Nebojte se, není to o tom, abyste své miminko namočily do vany naplněné mateřským mlékem až po okraj. Budete potřebovat jen trochu mateřského mléka, abyste z dětské koupele udělaly uklidňující lázeňský zážitek. Protože lidské mateřské mléko má pozitivní protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

Pediatrička Tanya Altmann konstatuje, že mateřské mléko obsahuje mnoho přísad obsažených ve zvlhčovačích pleti, včetně tuků, bílkovin, sacharidů, vitaminů a minerálů.  "Protilátky obsažené v mateřském mléce mohou také pomoci při mnoha drobných podrážděních a infekcích kůže."

Jaké jsou tedy výhody mléčných koupelí?

Lázeň z mateřského mléka se používá k léčbě a prevenci běžných kožních problémů u kojenců, včetně suché pokožky, kojeneckého akné, ekzémů či plenkové vyrážky.

Jak připravit mléčnou koupel

Použijte asi 150–350 mililitrů mateřského mléka, tedy jen tolik, aby voda vypadala zakalená nebo mléčná. "Nepoužívejte příliš mnoho mléka, jinak to způsobí, že dítě bude po mléku cítit,“ varuje Altmann.

Pro mléčnou koupel můžete použít čerstvé nebo odstříknuté mateřské mléko, ale zmrazené mateřské mléko je třeba před přidáním do teplé vody do lázně rozmrazit. Jakmile je mléko připraveno, postupujte podle následujících pokynů, abyste dítěti poskytli mléčnou koupel.

Přidejte mateřské mléko do dětské vany naplněné teplou vodou. Opatrně vložte kojence do vany a zhruba 15 minut jej koupejte. Ruce pokropte mléčnou vodou celé dítě a věnujte zvláštní pozornost podrážděným oblastem. Po skončení koupele nemusíte dítě opláchnout čistou vodou. Jednoduše jej vytáhněte z vany a jemně osušte.
Naneste na pokožku dítěte krém bez vůně, abyste zajistili hydratační výhody mléčné lázně.

Pokud vše půjde dobře, můžete po koupeli z mateřského mléka zaznamenat výrazné zlepšení pokožky vašeho dítěte. "Nevidím žádné nebezpečí při přidávání mateřského mléka do koupele dítěte,“ říká Altmann, "ale pokud by se vyrážky nelepšily, samozřejmě navštivte svého pediatra.“ Dále čtěte: Sedm důležitých věcí, které byste měli vědět o alergii na arašídy u dětí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008