Co spolehlivě funguje na nemocné hlasivky

 Zdraví 
04. února 2021 10:33 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mlčení bývá nejlepší lék Depositphotos
Naše hlasivky jsou citlivé na vnější vlivy. Poškodit je může infekce i námaha. Poradíme, jak se s tím vyrovnat.

Naše hlasivky používáme denně. Pravdou je, že některé profese používají hlasivky více. A pak jsou také lidé, kterým stav hlasivek komplikují různé nemoci a chronické obtíže.

Infekce

V oblasti nosohltanu a hrtanu mohou probíhat všelijaké záněty a infekce. Někdy jsou na vině viry, jindy zase bakterie. Někdy je zdroj zánětu v oblasti hrtanu, jindy pro změnu stékají z nosohltanu hleny, které se usazují na hlasivkách a dalších částech krku a způsobují obtíže. Je dobře si vyjasnit původ svých problémů. Při déletrvajících bolestech či chrapotu určitě navštivte lékaře a nechte se vyšetřit. Důkladná optická kontrola vyloučí nepříjemné choroby a s těmi méně vážnými se dá už nějak bojovat. I když i tento boj může být složitější, než se zdá.

Námaha

Typickou příčinou bolestí v oblasti hlasivek je také námaha hlasivek. Bývá spojena s probíhající infekcí, ale sama o sobě působí významné zhoršení stavu. Své vědí učitelé, právníci, faráři a všechny další profese, které jsou závislé na mluvení. Bohužel hlasivky namáhá i šeptání, takže si nepomůžete ani tak. Jistě je ovšem lepší mluvit potichu než křičet. Nejlepší je naprosté ticho. Při akutních obtížích doporučujeme naordinovat týden mlčení a doplnit ostatní procedury. Existuje několik postupů, které vašim hlasivkám v kombinaci s mlčením zaručeně uleví. Můžete je bez obav vyzkoušet.

Zvlhčujte

Co spolehlivě funguje, jsou různé čaje. Je vhodné je pít horké a opatrně usrkávat. Nemá smysl si spálit sliznice, ale pít čaj sice postupně, ale ještě v době, kdy je hodně teplý až horký. Tato terapie funguje téměř s jakýmkoli čajem. Můžete si tak naordinovat čaj černý, zelený i ovocný. Výtečné jsou kombinace s medem, citronem a pak samozřejmě čaje bylinné. Divizna, sléz a jitrocel, podběl či měsíček lékařský. To všechno dohromady vám opravdu pomůže. Obvykle nestačí jeden šálek. Dopřejte si třeba několik šálků během večera a uvidíte, jak se vám uleví. Zvlhčování se vyplatí i v okolním prostředí. Je-li zdrojem potíží infekce v nosohltanu, pak lze jen doporučit výplachy slanou vodou i napařování.

Nechybí něco?

Příčinou všelijakých potíží s hlasivkami může být i chybějící vitamin C nebo dokonce chybějící vápník. Dá se pořídit v rozpustné formě. Jestliže se dostaví potíže, dejte si denně dvě dávky. Vápník působí proti otokům sliznic. Tím se zlepší stav i v oblasti hlasivek. Při opravdu vážném nedostatku vápníku můžete požádat lékaře i o injekční podání. Více o vápníku si přečtěte zde. Léčbu lze podpořit i použitím přírodních antibiotik. Česnek je určitě dobrým příkladem. Používejte také šalvěj. A s vitaminem C nešetřete. Přírodní forma v podobě citrusů a čerstvě vymačkané citrusové šťávy dost pomůže.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve