Dna rapidně snižuje kvalitu života. Úlevu mohou přinést některé přírodní prostředky

 Zdraví 
03. února 2021 10:13 / Eva Vogelová
  4
📷
6 fotografií v galerii
Záchvat dny se projevuje intenzivní bolestí, která je spojená s otokem kloubů Depositphotos
Dna se řadí mezi metabolické onemocnění. Vzniká hromaděním krystalů kyseliny močové, které se ukládají v kloubech a v průběhu života několikrát způsobí akutní zánět. Tento stav obvykle trvá několik hodin a mnohdy i dní. Dna svými projevy omezí život, protože nikdy nevíte, kdy vám zase otečou klouby. Nejde vyléčit, ale ulevit od bolesti si můžete i sami.

Záchvat dny charakterizuje náhlá a intenzivní bolest, která je spojená s otokem a zarudnutím postižených míst. Nejčastěji se objevuje v dolních končetinách. Postižené bývají zejména palce, kotníky a kolena. Objevit se však může i na zápěstích či v ramenou. Atace může předcházet nevolnost, nadýmání či pocení.

Lékaři na dnu předepisují zejména léky, které omezují tvorbu kyseliny močové. Často pacienti dostanou i léky, které tlumí bolesti. Onemocnění vzniká vlivem několika faktorů. Na vině bývá genetika, nezdravý životní styl nebo užívání některých léků. Akutní záchvat může spustit dehydratace, chlad, nadměrná konzumace jídel, pití alkoholu či fyzická zátěž. Pokud se chcete vyhnout bolestivé atace, musíte změnit jídelníček. Spolu s léky vám mohou od bolesti ulevit i některé přírodní prostředky.

Striktně dodržujte pitný režim a přidejte do vody citron

Pitný režim je velmi důležité preventivní opatření. Pijte zejména vodu, která napomáhá z těla odstraňovat krystaly kyseliny močové. Dva litry denně vám stačit nebudou. „Dobře hydratovaný pacient, který trpí dnou, by měl pít tolik, aby močil každé dvě až tři hodiny," říká lékař Payam Shakouri, který se zabývá odvětvím nefrologie.

Nemusíte vždy pít pouze obyčejnou vodu, úlevu vám přinese i šťáva z citronu. Vymačkejte dva čerstvé citrony do jednoho až dvou litrů vody. Žluté ovoce má schopnost preventivně snižovat hladinu kyselinu močovou u pacientů trpících dnou.

Zásobte se třešněmi

Třešně jsou přírodním lékem na dnu. Obsahují velké množství antokyanů. Jde o protizánětlivé sloučeniny, které zmírňují bolestivé příznaky. Jedna studie dokázala, že lidé, kteří konzumovali ve zvýšeném množství během dvou dní třešně, riziko vzniku záchvatů se u nich snížilo o třicet pět procent. Více informací se o ní dočtete zde. Pokud zrovna nemáte po ruce třešně, pomůže vám i třešňový džus nebo potravinové doplňky z třešní.

Pijte pravidelně čaj z kopřiv a nevyhýbejte se pravidelnému pohybu

Menší úlevu vám mohou přinést močopudné čaje, které sníží nadbytek kyseliny močové. Pomáhá zejména čaj z kopřivy dvoudomé. Zalijte několik lístků sušené kopřivy horkou vodou a zhruba sedm minut je nechte vylouhovat. Denně vypijte alespoň jeden šálek čaje.

Dále vám pomůže i pravidelné cvičení. Jde o další preventivní krok před vznikem akutních záchvatů. Pohyb napomáhá klouby udržovat v dobrém stavu a podpoří správný chod metabolismu. Dále čtěte: Ischemická choroba nemusí znamenat jen nemoc srdce. Odhalte ji již v první fázi.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím