Nebezpečí zvané smoothie. Čím nám škodí?

 Zdraví 
01. června 2019 12:07 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásně vypadá, ale není vůbec zdravé Pixabay
Pití smoothie je stále populárnější a prodeje zařízení na jeho přípravu rostou. Jde ale skutečně o zdravý způsob stravování? Máme zajímavé informace.

Na první pohled vypadá vše skvěle. Smoothie výborně chutná, je plné zdravých věcí, tak v čem by mohl být háček. Jenže věc není zdaleka tak jednoduchá.

Smoothie versus džus

Jestliže budeme srovnávat pití džusu a smoothie, vychází smoothie nejprve jako trochu výhodnější. Obsahuje přece i rozmixované pevné části, tudíž i vlákninu a další složky, které bychom pouhým lisováním z ovoce či zeleniny definitivně odstranili. Jenže tady se současně skrývá i zádrhel. Pevnou složku je totiž poměrně náročné strávit.

Za všechno můžou enzymy

Možná si také pamatujete ze školní docházky, že trávicí proces začíná už v ústech. Sliny obsahují trávicí enzymy, které se podílejí na štěpení různých součástí potravy. Během školní docházky se prováděl například pokus se žvýkáním chleba.

Na počátku žvýkání působil slaně, ale na konci se v něm objevily sladké chutě. Enzymy ve slinách mají poměrně důležité místo v procesu trávení. Když je při pití smoothie vynecháme, zaděláváme si na velký problém. Rozmixované ovoce a zelenina se nemohou správně trávit.

Kousání je důležité

Vedle působení enzymů je také důležitý fakt, že na kousání musíte vynaložit určitou energii. Snáze tak poznáte, že jste ovoce či zeleniny snědli dost. Při pití smoothie však velmi jednoduše překročíte rozumnou mez. Bez enzymů je nápoj obtížně stravitelný, působí zažívací obtíže a nakonec z něho nemáte zdaleka takový užitek, jaký byste mohli mít, kdybyste ovoce a zeleninu normálně snědli.

Pro koho je smoothie

Smoothie je tedy zejména pro lidi, kteří mají problémy s kousáním a polykáním. V takovém případě je ale třeba pít smoothie po velmi malých doušcích, které necháme v ústech smísit se slinami, aby mohl trávicí proces započít. Jinak určitě jezte hodně zeleniny i ovoce. Některé druhy mají i neuvěřitelnou sílu, jak se dočtete třeba v článku zde. Určitě je ale lepší je normálně rozkousat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve