Drtivá většina Čechů nosí hodinky. Většině ale kazí outfit jedna podceňovaná maličkost

 Ostatní 
29. května 2019 14:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní řemínek dodá hodinkám správný šmrnc Depositphotos
Podle průzkumu agentury STEM/MARK vlastní náramkové hodinky celkem 81 procent Čechů a 55 procent z nich si je na zápěstí nasazuje denně. Náramkové hodinky dokáží skvěle doplnit celý outfit, ale také ho shodit. Například tím, že máte nekvalitní nebo ošoupaný řemínek. A bohužel tento nešvar se týká velkého procenta lidí.

I když se hodinky staly důležitým módním doplňkem, průzkum ukázal, že je mají více v oblibě muži než ženy. A muži jsou prý také ve výběru hodinek daleko důslednější než jejich drahé polovičky.

Neprávem opomíjený detail

Většina lidí si hodinky vybírá podle vzhledu. Muži mají obvykle jen jedny hodinky, ale jejich výběru věnují větší pozornost a také jsou ochotni za tento módní doplněk utratit více peněz. To ženy mívají hodinek hned několik a ladí je s ostatními doplňky. Jenže všichni často zapomínají na důležitý detail, a tím je řemínek. Ten přitom v celkovém vzhledu hraje stejně zásadní roli jako třeba kabelka nebo opasek.

Sehnat kvalitní řemínek je problém

Hodinky pro muže by měly splňovat několik přísných kritérií. Jedním z nich jsou použité materiály s ohledem na design a trvanlivost, což platí i pro řemínek. Sehnat ale dnes na trhu kvalitní řemínek k hodinkám, navíc ve velikosti, stylu a z kvalitního materiálu, který by zákazníkovi vyhovoval, je v podstatě nemožné.

Pánské hodinky jsou často jediným výraznějším doplňkem, který muž nosí. Proto by ho měly reprezentovat a podtrhnout jeho styl. Vedle samotného strojku by měli pánové věnovat pozornost také řemínku. Ten je možné sladit s ostatními doplňky, ovšem nabídka na českém trhu je velmi omezená.

Trh je zaplavený laciným zbožím

Trh je plný levných řemínků z ciziny, pokud chce zákazník kvalitu a osobitost, nemá šanci. Když tedy majitel hodinek trvá na kvalitě, mnohdy mu nezbývá nic jiného, než si řemínek nechat vyrobit na zakázku. Sice si za to připlatí, ale může si být jistý, že získá řemínek z prvotřídního materiálu, podle svého vkusu. Navíc jej může sladit i s dalšími doplňky, ať už je to kožený opasek, peněženka nebo boty.

Srdeční záležitost

Pro muže jsou hodinky mnohdy srdcovou záležitostí – dědí je po předcích, dostávají k významným životním událostem nebo pro ně mají sběratelskou hodnotu. Strojek ale zpravidla vydrží déle než řemínek, starším kouskům je díky zakázkové výrobě možné vdechnout nový život.

Navíc člověk si může vybrat jak kůži, tak barvu poutek nebo barvu šití. Do přezky si pak mohou fajnšmekři nechat třeba vygravírovat i svůj monogram.

Běžné řemínky moc nevydrží

Sehnat v běžném obchodě řemínek, který vám proporčně sedne a ještě splní vaše představy, je velmi těžké. K dostání jsou totiž většinou jen nejprodávanější velikosti. Lidé s širším zápěstím si tak mohou vybírat jen z několika málo typů.

U běžně prodávaných řemínků je často pochybná i kvalita – řemínky nevydrží běžné nošení, barví, praskají a ruka se pod nimi nepříjemně potí. Kvalitní řemínek vypadá nejen lépe, ale hlavně je i příjemnější na nošení. V tomto směru se tak nevyplatí za každou cenu šetřit. O tom, jak vybrat náramkové hodinky, jsme psali zde.

Jak vybrat kožený řemínek

Pouhým okem poznáte prošívané a lepené pásky, přičemž platí, že prošívání je odolnější než lepení. Nejběžněji se můžete setkat s řemínky z hovězí, telecí, buvolí kůže a vepřovice. Velmi luxusními variantami jsou řemínky z kůže z krokodýla, aligátora, varana, ještěrky nebo krajty. Ty se ale hodí spíše na příležitostné nošení, jsou více náchylné k praskání. 

Pokud chcete nosit hodinky každý den, je lepší pořídit řemínek z pevnější kůže, jako je hovězí nebo buvolí, ideálně s matným povrchem. Kvalitu pásku můžete odhadnout také pomocí čichu. Ty poctivé a kvalitní krásně voní kůží. 

Při hlubším pohledu na strukturu řemínku se pak zaměřte na materiály použité pro vrchní část, výplň a podšívku. Kvalitní přírodní kůže je volbou, kterou neprohloupíte. Koupit ale můžete také řemínky ze syntetické kůže, jejíž kvalita už může kolísat. Nejvíce se mění kvalita výplně řemínků. Kvalitní a prověření výrobci nemají potřebu zde nic nahrazovat, spousta výrobců ale s ohledem na snižování prodejních cen hledá i zde cesty, jak používat levnější materiály. Pak se může stát, že do nekvalitní výplně pronikne vlhkost a vevnitř pásku tak budete mít něco, co konzistencí připomíná vodou rozmělněný papír.

Správná velikost

Zásadní věcí je vybrat řemínek se správnou roztečí pro uchycení na hodinkách. Stačí rozteč na hodinkách změřit a podle výsledné hodnoty hledat danou šířku řemínku. Všímejte si také délky řemínku. Správná délka by po zapnutí na vašem zápěstí měla nechat k dispozici alespoň další tři dírky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47