Běžecký pás pomáhá udržet v kondici mladé i starší. A nemusíte na něm jen běhat

 Ostatní 
13. února 2019 10:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běžecký pás má spoustu výhod Depositphotos
Pokud chcete udělat něco pro své zdraví a zlepšení kondice nebo zhubnout pár kilogramů navíc, ale přitom se vám nechce vytáhnout paty z domu, můžete si pořídit běžecký pás. Má mnoho výhod a navíc na něm mohou utužovat fyzičku nejen mladí, ale i lidé pokročilejšího věku.

Někdo běžecký pás používá jen ve chvílích, kdy je venku škaredě a nemůže si tak jít zaběhat na čerstvém vzduchu. Jiní se ale třeba stydí běhat venku, a tak raději sportují výhradně uprostřed svého obýváku. Běžecký pás je totiž všestranný pomocník pro ten nejpřirozenější pohyb - pro chůzi a běh.

Přednosti běžeckého pásu

Pokud si pořídíte kvalitní běžecký pás (trenažér), může na něm běhat celá rodina, je kdykoliv připraven k použití, je skladný a lehce přenosný. Nabídne vám běh po rovině i do kopce, výběr z mnoha typů tréninkových programů, dokáže měřit tepovou frekvenci a zároveň vyhodnocovat intenzitu tréninku. A hlavně – předpověď počasí nebo stud vám už nikdy nepřekazí běžecké plány.

Jak si vybrat běžecký pás?

V současnosti můžete vybírat z široké nabídky typů. Jaký běžecký pás se ale hodí právě pro vás? Nejdříve byste si měli ujasnit, co od běžeckého pásu očekáváte, kdo všechno a jak často ho bude používat. Domácí běžecké trenažéry jsou stavěny na denní zátěž kolem dvou hodin, proto je důležité, kolik osob a jak intenzivně na něm bude běhat.

Pokud s během teprve začínáte, stačí vám základní běžecký pás. Jestliže ale plánujete využívat trenažér pravidelně každý den, pak budete potřebovat běžecký pás s technickými parametry pro pravidelný trénink.

Na co se zaměřit

Při výběru běžeckého pásu dbejte zejména na níže uvedené parametry:

  • nosnost
  • velikost běžecké plochy
  • výkon motoru a rychlost běžeckého pásu
  • sklon běžecké plochy
  • programové vybavení a počítač
  • měření tepové frekvence
  • skládání a snadná manipulace
  • záruka a servis

Nosnost běžeckého pásu

Hmotnost běžce je velmi důležitým parametrem výběru. Zvolte trenažér tak, aby jeho nosnost byla minimálně o 30 % vyšší, než je hmotnost nejtěžšího uživatele. Tedy pokud vážíte 90 kg, vyberte si pás, jehož nosnost je minimálně 120 kg.

S nosností také úzce souvisí odpružení běžeckého pásu, které tlumí nárazy při běhu, a chrání tak vaše klouby.

Velikost běžecké plochy

Délka běžecké plochy se běžně pohybuje v rozmezí 115 - 165 cm. Čím větší rozměr běžecké plochy si vyberete, tím větší komfort při běhání si užijete, zvláště pokud jste vyšší postavy, a máte tak i delší krok.

Velmi důležitá je také šířka běžecké plochy, pohybuje se mezi 40 - 60 cm. Máte-li dostatečně široký běžecký pás, snížíte riziko, že se při běhu dostanete mimo běžeckou plochu, a eliminujete tak možné riziko úrazu. Proto je dobré zvolit šířku alespoň 42 cm a délku minimálně 120 cm.

Výkon motoru a rychlost běžeckého pásu

Platí jednoduché pravidlo, že čím silnější motor, tím větší výkon a tím je i delší životnost trenažéru. Pro váš domácí trénink by měl motor mít výkon alespoň 2 HP. Rychlost si můžete nastavit v rozmezí 0,8 – 14,8 km/h podle typu běžeckého pásu a vaší kondice. O tom, jak správně běhat a nezničit si při tom klouby, jsme psali zde.

Sklon běžecké plochy

Na běžícím pásu můžete také trénovat běh či chůzi do kopce. Sklon běžecké plochy se pohybuje v rozmezí 0 – 20 %, u domácích běžeckých trenažérů bývá sklon mezi 0 – 10 %.

U modelů nižší cenové kategorie se sklon nastavuje manuálně, to znamená, že musíte přerušit běh, sestoupit z pásu, nastavit jiný sklon a zase na pás nastoupit. Pro pravidelný trénink jsou tedy rozhodně lepší běžecké pásy s elektronickým nastavováním sklonu, který si pohodlně přizpůsobíte buď na displeji, nebo přímo na madlech (podle typu trenažéru).

Programové vybavení a počítač

Většina běžeckých trenažérů je vybavena LCD displejem pro zobrazování aktuálních tréninkových hodnot, jako je rychlost, čas, sklon, tepová frekvence, počet uběhnutých km a spálených kalorií, případně mají i propojení na IPod, MP3 atd.

Pomocí displeje si zvolíte některý z přednastavených programů podle cílů tréninku, nebo si vytvoříte vlastní program podle vaší aktuální kondice. Počítač nastaví podle zvoleného programu předdefinované profily trati, zvyšuje či snižuje rychlost a mění sklon, neustále sleduje údaje a vyhodnocuje váš trénink. Pulsem ovládané HRC (Heart Rate Control) programy pro dosažení optimálního výsledku využijete, pokud máte jasně definované cíle, jako je zvýšení fyzické kondice nebo spalování tuků.

Měření tepové frekvence

Měření tepové frekvence při tréninku je důležité pro dosažení vámi stanovených cílů jako např. odbourání tuku, formování postavy, zvýšení fyzické kondice nebo rozvoj svalové hmoty.

Skládání a snadná manipulace

Běžecké pásy pro domácí použití velmi snadno zvednete po skončení tréninku do horizontální polohy, a tak minimalizujete prostor, který vám bude pás zabírat v době, kdy na něm netrénujete. Budete mile překvapeni, že běžecký pás s váhou 150 kg zvládnete sklopit jednou rukou. Jednoduchým uvolněním aretačního mechanismu sklopíte pás opět do tréninkové polohy pomocí hydraulických tlumičů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve