Trápí vás časté střevní potíže? Najděte příčinu, nemusí se jednat o žádný velký problém

 Zdraví 
13. února 2019 07:27 / Bronislava Silná
  3
📷
5 fotografií v galerii
Chronické zažívací potíže člověka dokáží velice potrápit Shutterstock
Neustálý průjem, zácpa, nadýmání, nevolnost. Jaká je příčina? Může to být jednoduše reakce na potraviny. Jestli vás některá z nich trápí, měli byste potíže začít řešit. Nemusí se přitom jednat o žádný velký problém.

Zažívacími obtížemi trpí občas každý. Ale skoro 15 % lidí může mít tyto potíže stále. Přitom stav našich střev je podstatný pro fungování imunitního systému, takže je jasné, že podobné množství lidí má docela zásadní problém, který je vhodné nějak řešit.

Začněte u lékaře

Na rozdíl od jiných onemocnění, která můžete léčit doma a teprve, když se stav zhorší navštívíte lékaře, u zažívacích obtíží je tomu přesně naopak. Navštivte specialistu, gastroenterologa, který vás vyšetří. Nebojte se ani různých málo oblíbených vyšetření, které spočívají v zavedení kamery do žaludku a střev. Příjemná vyšetření to nejsou, ale vy budete mít skutečně jistotu, že nemáte nějakou zákeřnou nemoc. Právě toto zjištění je ve většině případů dobrým odrazovým můstkem ke zlepšení zdravotního stavu.

Pokud jde o to, co by mohli lékaři případně odhalit, jde o širokou škálu nemocí. Tou nejvážnější je samozřejmě nádorové bujení v oblasti zažívacího traktu. Mohou zjistit celiakii, tedy neúměrnou reakci na lepek v potravě. V oblasti žaludku či střev mohou být i nezhoubné vředy či polypy. Někdy se najdou žlučové kameny či písek. Ve většině případů budete ale zcela v pořádku a odejdete s diagnózou dráždivého tračníku, což je jiné označení situace, že je vám špatně a nemá to zjevnou příčinu.

Pokračujte sebepoznáním

Příčina vašich potíží může tkvít velmi často v tom, co ukrývá vaše psychika. I bludný kruh, ve kterém jste se pohybovali před lékařským vyšetřením, toho byl dobrou ukázkou. Bylo vám špatně, a protože jste si mysleli, že máte rakovinu, bylo vám ještě hůř. Člověk, který se takto psychicky „rozhodí“, může mít dokonce zvýšený krevní tlak či další příznaky, které vypadají velmi varovně. Zkuste proto zapracovat na vaší psychické pohodě, odbourejte přebytečný stres

Zkuste také hodně přemýšlet o tom, jak se stravujete, jaká jídla jíte, jak často jíte, zda se nepřejídáte. Pijete alkoholické nápoje? Jak často a v jakém množství? Možná se doberete k tomu, že za vašimi obtížemi je z větší části nevhodná strava a třeba i nadměrné užívání alkoholu. I zdravé potraviny v nadměrném množství působí vysloveně špatně. Přímo nevhodný je cukr a konzumace moučných jídel, obzvlášť pokrmů z pšenice.

Proveďte změnu

Pokud zkoumáním svého já dospějete k přesvědčení, že je třeba změnit jídelníček, učiňte to. Zejména se soustřeďte na vyřazení sladkostí, cukru ve všech podobách a pšeničné mouky. Snižte porce a jezte maximálně třikrát za den. Patříte-li k lidem, kteří musí něco posvačit, zařaďte jako svačinu kousek zeleniny nebo ovoce. Nahraďte větší část příloh zeleninou. Začněte se víc hýbat, choďte na delší procházky, jděte si zaplavat. Většina lidí se díky pohybu cítí lépe.

Další doporučení

Svůj zdravotní stav můžete zlepšovat i dalšími způsoby. Doporučit lze některé volně prodejné doplňky stravy. Zejména se vyplatí přijímat dostatek vitaminu C, B komplex a magnézium. Hodně důležité je zajistit zvýšený přísun probiotik. Buď prostřednictvím kysaných mléčných nápojů, kysaného zelí a dalších vhodných potravin nebo i ve formě tablet. Nečekejte, že se váš stav zlepší během několika dnů. Pokud jste provedli změnu jídelníčku, vydržte alespoň měsíc a pak si porovnejte, jak na tom budete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008