Jste alergičtí na vosí nebo včelí jed? Pozor na to, co pijete

I takto může vypadat alergická reakce
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
25. května 2019 16:14 / Shutterstock
  0   0
Kopřivka, kašel, sípání, dušnost, rýma nebo kýchání. To jsou alergické projevy, které se mohou vyskytnout po požití alkoholických nápojů. Důvodem alergické reakce po vypití vína může být přítomnost vosího nebo včelího jedu.

O tom, že tento jev není nijak vzácný, svědčí i statistiky: některé z uvedených obtíží udává téměř 14 procent dospělých obyvatel severní Evropy. Příčiny vzniku alergické reakce po požití alkoholických nápojů jsou velmi rozmanité. Například v Asii má téměř polovina obyvatel vrozenou odchylku zpracování alkoholu, kdy se nedostatečně odbourává jeho metabolit – acetaldehyd. Ten se v těle hromadí a vyvolává alergické reakce, u astmatiků je příčinou astmatického záchvatu.

Evropané touto odchylkou sice trpí vzácně, ale alergické reakce po konzumaci alkoholických nápojích jsou poměrně časté i u nich. Jedná se o reakce na složky nápoje nebo přidané konzervační látky, tedy sulfity. Ty u citlivých jedinců mohou vyvolat astmatické záchvaty.

Pozor na červené víno

Nejvíce alergických reakcí je popisováno po konzumaci červeného vína. To často obsahuje právě sulfity, ale také přímo histamin, tedy jeden z hlavních vyvolavatelů alergických reakcí. Další příměsí, které se do vína mohou dostat, pocházejí z látek užívaných k čiření vína, kdy pomocí přírodních inertních látek jsou nečistoty ve víně strhávány (sedimentovány) ke dnu nádoby a potom odstraněny spolu s kaly při stáčení vína. Jsou to mléčné bílkoviny, bílek, želatina z rybích měchýřů a látky z kůry stromů. Po vysrážení zákalu se sraženina z vína odfiltruje a neměly by v něm žádné z použitých látek zůstat. Velmi malé množství ale někdy nalézt lze. U pacientů s anafylaktickými reakcemi na použité proteiny to může vyvolat reakci. Naštěstí jsou ale takovéto reakce velmi vzácné.

Pozor na vosy ve víně

Pro alergické reakce po pití vína bylo nalezeno i další vysvětlení. Při vyšetření byly u pacientů nalezeny v krvi alergické protilátky proti jedu vos a včel. Pacienti však neudávali, že by byli vosou či včelou bodnuti. Jak je to možné?

Při zpracování vína jsou spolu s hrozny podrcena a lisována i těla vos a včel, které si na hroznech pochutnávají. Tak se hmyzí jed může dostat až do konečného produktu – vína. Při jeho častější konzumaci pak může dojít k navození přecitlivělosti. Máte-li tedy alergické reakce po konzumaci vína, mohou být zapříčiněny právě stopami vosího či včelího jedu ve víně. (Dále čtěte: Kolik vína můžeme denně vypít pro zdraví?).

Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Zimní eurovíkend v Helsinkách? I v tomto období žije město naplno a je co obdivovat

Dům a zahrada

Pořizujete si kočku a nevíte, jaké jí dát jméno? Přinášíme vám ta nejoblíbenější

Bydlení

Poruchy se nevyhýbají ani sušičkám. Některé zvládnete opravit i sami

Zavřít reklamu