Jak zlepšit sourozenecké pouto vašich dětí?

 Vztahy 
22. května 2019 11:13 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vztah sourozenců nebývá vždy dobrý Depositphotos
Máte pocit, že si vaše děti nejsou moc blízké? Můžete to změnit. Veďte je k vzájemnému respektu a pochopení. Sourozenci už budou navždy, vybudujte mezi nimi pevné pouto, které přetrvá až do dospělosti. Jak na to?

Někteří sourozenci si dělají naschvály, zlobí se na sebe a celkově spolu moc dobře nevycházejí. Pokud doma máte takové děti, nejspíš vás jejich nefunkční vztah mrzí. Mějte s nimi trpělivost a zkuste je s pomocí společných aktivit navzájem trochu sblížit.

Musíte počítat s tím, že to bude běh na dlouhou trať a ze začátku se vám to možná nebude dařit. Nevzdávejte to a vytrvejte. Uvidíte, že se časem vztah vašich dětí změní k lepšímu.

Najděte záliby, které mají rády obě vaše děti

Pokud mezi vašimi dětmi není příliš velký věkový rozdíl, začnete hledat nové záliby, které by je spojily. Možná své koníčky mají, ale neshodují se u obou dětí. Najděte činnost, kterou budou dělat rádi oba potomci. Může to chvíli trvat.

Většina dětí miluje vodu. Dovádění v aquaparcích málokterý člověk v nízkém věku odmítne. Pořiďte si na zahradu velkou trampolínu, na které budou blbnout obě děti. Pokud na ni nemáte místo, berte svoje děti do prostor, kde se velké trampolíny nacházejí.

Možná si obě vaše děti zamilují jízdu na koni, hru na nějaký hudební nástroj nebo počítačové hry. Když budou mít vaši potomci společný zájem, budou ho dělat spolu a postupně si k sobě najdou cestu. Pokud si spolu budou hrát a dovádět, nezasahujte do jejich aktivit, jen je pozorujte.

Naučte je, že si musí navzájem pomáhat

Když si jedno dítě rozbije koleno, vysvětlete tomu druhému, že jeho sourozenec cítí bolest a je potřeba ho ošetřit a uklidnit. Dejte mu dezinfekční prostředek s náplastí a pošlete ho za poraněným sourozencem. Když to odmítne, dejte mu názornou ukázku, jak by to měl příště udělat.

Pokud už vaše děti chodí do školy, řekněte staršímu sourozenci, aby pomohl s úkoly tomu mladšímu. Pochvalte ho, že je moc šikovný. Naznačte mu, že by bylo lepší, kdyby svému sourozenci vysvětlil učivo on, protože je chytrý a chápe to lépe než vy.

Pozitivní motivace ho povzbudí k tomu, aby se svému sourozenci věnoval. Pokud se to nepovede hned napoprvé, nevěste hlavu. Důležité je, abyste ho k takovým úkonům nenutili velkým tlakem. Mělo by to totiž opačný efekt a sourozenci by se neměli rádi ještě více.

Jezděte na rodinné výlety a chovejte se s protějškem k sobě s respektem  

Výlety členy rodiny dokáží stmelit. Nemusíte jezdit někam daleko, stačí se projet na kole do vedlejší vesnice. Děti uvidí, že rodiče drží pohromadě a časem si uvědomí, že by spolu měly dělat to samé. O tom, jak zredukovat dětem hračky, aby se lépe vžily do hry, jsme psali zde.

Pokud nemáte se svým protějškem dobrý vztah, jdete špatným příkladem svým dětem a může se to odrazit i na jejich vzájemném vztahu. Měli byste se svým partnerem k sobě před dětmi chovat s respektem, nebo je to může negativně poznamenat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47