Zarůstající nehet je velmi bolestivá záležitost. Jak předejít chirurgickému zákroku?

 Zdraví 
22. května 2019 08:09 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Infekci na prstu lze předejít  Depositphotos
Zarůstání nehtu hodně bolí. Pokud se vám nepodaří prst dobře ošetřit, nehtové lůžko začne ošklivě hnisat. V tuto chvíli se ho ještě můžete pokusit nějak zachránit, než bude pozdě a budete muset absolvovat chirurgický zákrok či plastiku nehtového lůžka. Jak zásahu předejít?

Za zarůstání nehtů je v některých případech zodpovědná genetika. Nepříznivý tvar může za to, že nehet vrůstá do kůže. Nehet zarůstá i případě, když nosíte nepohodlnou obuv nebo ho špatně zastřihnete.

Pokud vám nehet zarůstá do kůže a ještě nezačal rozsáhle hnisat, inspirujte se následujícími radami, které by vám mohly pomoci.

Zajděte k pedikérce

V rané fázi zarůstání nehtu vám může pomoci i pedikérka. Problematický nehet vám podloží nebo vám na něj dá nehtovou sponu, která do jisté míry dokáže ovlivnit tvar nehtu. Díky tomu se může problém se zarostlým nehtem za pár dní vyřešit. Jde o metodu, která vám bude rozhodně příjemnější než klasický chirurgický zákrok.

Namočte nohy do vody se solí

Do větší nádoby si napusťte teplou až horkou vodu. Nasypte do ní velké množství soli a na několik minut do ní ponořte chodidla. Sůl pomůže předejít zánětu a teplá voda vám trochu změkčí kůži. Tuto proceduru opakujte alespoň třikrát denně.

Pokud budete chtít, můžete místo soli použít i ocet, který slouží jako dezinfekce. Vyzkoušejte obojí a uvidíte, co vám na zarůstající nehet více pomůže.

Udržujte nehet v suchu

Po teplé lázni nehet vždy důkladně vysušte. Ve vlhkém prostředí se utvoří zánět mnohem snadněji. Když se večer budete mýt, nemějte svůj bolavý prst dlouho pod vodou. Nejlepší by bylo, kdybyste si ho obvázali igelitovým sáčkem, aby se vůbec nenamočil, když to není nutné.  

Zarůstající nehet sami podložte

Zánětu na prstu můžete zabránit tak, že opatrně oddělíte nehet od lůžkového valu. Podložte ho nějakým předmětem, který vám tam nějakou chvíli vydrží. Zkuste si dát pod nehet malé množství vaty nebo papír.

Papír má ostré hrany, takže jeho kousek poměrně snadno projede pod nehtem. Opakujte tuto činnost několik dní. O tom, jak se vyhnout plísni na nohou, jsme psali zde.

Noste pohodlné boty

Nepohodlná obuv zarůstající nehet jen zhoršuje. Noste uzavřené boty, ve kterých máte dostatek místa u prstů. Když bude vaše obuv chodidlo stlačovat, nehet bude více tlačen do nehtového valu a utvoří se vám tam infekce. Pokud můžete, noste co nejčastěji sandály. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47