Píská vám v uších? Může to značit i velmi vážnou nemoc

 Zdraví 
30. prosince 2017 07:48 / Marie Popelková
  17
📷
2 fotografie v galerii
Pískání v uších může lidi dohánět k šílenství Shutterstock
Pískání, šumění nebo zvonění v uších - pro všechny tyto obtíže existuje jednotný název tinnitus. Každý odborník vám řekne, že tento problém rozhodně není radno podceňovat. Šelesty v uchu mohou být totiž předzvěstí vážných nemocí.

Pískání v uchu zřejmě zažilo hodně lidí, většinou to ale za chvilku přejde. Horší je, kdy šelest neustane ani na minutu a trápí vás doslova ve dne i v noci. Pro někoho je to natolik sužující, že mu to způsobí deprese a v některých případech mají lidé s tímto problémem i sebevražedné sklony.

Podle odborníků ale nejde o nemoc, ale o prvotní jev některých chorob, a to i velmi vážných. Dlouhodobé pískání v uchu by tak člověk neměl podceňovat a raději by měl co nejrychleji vyhledat lékaře.

Z čeho pískání v uších vzniká?

Příčiny nejsou zcela známy. Odborníci se přiklánějí k názoru, že vyšší výskyt nemoci je způsoben narůstajícím stresovým a hlučným prostředím, ve kterém žijeme. Někdy za nemocí může být i nadměrný ušní maz. O tom, jak si správně čistit uši, jsme psali zde. Tinnitus se zřídka vyskytuje samostatně. Často bývá spojen s dalšími zdravotními problémy, například cévního či svalového původu. Šelest se pak projevuje jako jejich následek. Mezi další předpokládané příčiny nemoci patří:

  • ušní a středoušní záněty
  • nadměrné množství ušního mazu ve vnějším zvukovodu
  • nadměrné zatížení zvukem, třesk
  • poškození krční páteře a čelistního kloubu
  • potíže s prokrvováním ucha
  • toxické působení některých antibiotik
  • otřes vnitřního ucha
  • nádorová onemocnění
  • roztroušená skleróza
  • srdeční onemocnění 
  • vysoký nebo nízký tlak
  • cukrovka
  • ateroskleróza tepen hlavy a krku

Jak si člověk může pomoci sám

Pokud vás pískání v uších trápí často a dlouhodobě, vyhledejte co nejrychleji lékaře. Než se na vás podívá, můžete si alespoň trochu ulevit i sami.

Nepříjemné šelesty v uchu překryjte jinými zvuky, které odpoutají vaši pozornost od pískání - hodně pomáhá relaxační a meditační hudba, řadě lidí vyhovuje dívat se na dobrý film a zvuk mít puštěný do uší přes sluchátka.

Pokud pracujete v hlučném prostředí, používejte chrániče na uši. Pískání v uších může být způsobeno i stresem, tak se mu snažte vyhnout.

Stav zhoršuje pití toniku, který obsahuje chinin. Nesolte tolik. Pískání se může zmírnit i dietou, kdy místo soli budete raději používat bylinky, které jídlo okoření (např. česnek může částečně simulovat slanou chuť). Pomáhají i minerály, například magnezium či zinek, nebo vitaminy A a B. Pomoci může i jinan dvoulaločný - ginkgo biloba.

Jak pomůže odborník

Pískání v uších se dá léčit různými způsoby. Dobře zabírá například infúzní terapie - především pomocí kortikoidů a nebo léky rozšiřujícími cévy. Zpravidla pacient obdrží jednou denně kombinaci dávky léků, které mají prokrvující a protizánětlivé účinky.

Další metodou léčby je terapie HBO - neboli hyperbarická terapie kyslíkem. Jde o sezení v tzv. přetlakové komoře, kdy pacient pod dozorem lékaře inhaluje 100% kyslík, který se tak lépe dostane až do tělových buněk a tím se zajistí i lepší prokrvení ucha.

Někdy lékař doporučí také masáže - vadné postavení krční páteře nebo její zranění, které jsou příčinou nepříjemných ušních zvuků, mohou být také jednou z příčin šelestu. Fyzioterapie je jednou z velmi účinných metod.

Technik, které pacientovi mohou ulevit, je mnoho (relaxační, terapie zvukem, autogenní trénink, akupunktura, laser, transkraniální magnetoterapie).

Základním pravidlem je ale s návštěvou lékaře neotálet. Čím dříve se na problém přijde, tím lépe se dá odstranit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47