Pískoviště znamená pro děti nejen zábavu, ale i hrozbu nemocí. Některé jsou i velmi vážné

 Děti 
28. května 2019 16:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na pískovišti číhá na děti nebezpečí Depositphotos
Pískoviště většina dětí miluje, staví si na něm bábovičky, hrady i autodráhy či vodní příkopy. Jenže bohužel, pískoviště pro děti nepředstavuje jen zábavu, ale i vážné riziko nemocí. Hrozí jim průjmy i paraziti.

I když hra na pískovišti působí na první pohled naprosto nevinně, opak je pravdou. Tato zábava totiž pro malé ratolesti může skončit pořádnými zdravotními problémy. Pokud tedy navštěvujete se svými dětmi pravidelně pískoviště, řiďte se určitými zásadami a pokud se objeví nějaké příznaky nemoci, raději vyhledejte lékaře.

To, zda pískoviště splňuje hygienická kritéria na sto procent, zřejmě nezjistíte. Pokud ale máte na výběr, volte raději  ta dětská hřiště, která jsou řádně oplocená a ideálně také krytá. Nejrůznější nákazy se šíří nejrychleji a nejintenzivněji v období od března do listopadu, tedy riziko hrozí po většinu roku.

Správné hygienické návyky

Nejlepší je nemocem předcházet. Kromě toho, že se budete snažit vybírat pískoviště, o které se jeho správce pečlivě stará, je nutné dodržovat za všech okolností také základní hygienická pravidla. Dbejte na to, aby děti v pískovišti nic neolizovaly, láhev s vodou či oblíbené sušenky jim během hraní raději nedávejte. A vždy by si dítě mělo po hře na pískovišti opravdu důladně umýt ruce. Nemocí, které děti na pískovišti ohrožují, je hned několik.

Toxoplazmóza

Hlavním zdrojem nákazy je trus koček, které pískoviště rády využívají jako svůj "záchůdek". Výkaly infikovaných koček obsahují hodně odolných vajíček, která ve venkovním prostředí přežívají dlouhou dobu. Ohroženy jsou děti s oslabenou imunitou ale i těhotné ženy.

Příznaky

Nemoc se projevuje únavou, bolestmi hlavy, teplotou, rozmazaným viděním či zduření uzlinami.

Léčba

V rámci léčby se posiluje imunita, v těžších případech se podávají speciální léky a antibiotika.

Toxokaróza

Původcem tohoto onemocnění je škrkavka psí a kočičí. Parazitní onemocnění je za určitých podmínek přenosné i na člověka, nejčastěji postihuje děti do 4 let. Vaše dítě se může nakazit pokud sní znečištěný písek, nebo si špinavýma rukama utře ústa. O škrkavkách jsme více psali zde.

Příznaky

Toxokaróza se odhaluje poměrně těžko. Dítě většinou bolí bříško a má průjem, kašel. Při infekci větších rozměrů se přidruží celková únava, slabost, horečky. Škrkavka může poškodit vnitřní orgány i oči.

Léčba

Obvykle lékaři předepíší antihelmintika, případně kortikoidy.

Hlístice

Na pískoviště se škrkavka dětská dostane ze zvířat, vajíčka parazitů se ve střevech vyvinou v dospělé hlístice. Dítě se nakazí, pokud znečištěný písek sní.

Příznaky

Nákaza se projevuje teplotami, zvětšením jater, vyrážkami, kašlem, při infekci větších rozměrů se objevují bolesti břicha, svědění v oblasti konečníku a průjmy s krví a hlenem. Nejzávažnější komplikací je průnik škrkavek do mozku a míchy. Můžou zde vznikat záněty s postižením centrálního nervového systému.

Léčba

K léčbě se používá několik typů léků, podle aktuálního stavu.

Salmonelóza

Bakterií tohoto druhu se vaše dítě může nakazit skutečně i na pískovišti. Pozor na znečištěné ruce, které děti olizují a vkládají do úst. Tímto způsobem se nechtěná bakterie dostane do trávicího traktu.

Příznaky

Úporný průjem, bolesti hlavy, teplota až horečka.

Léčba

Je třeba zajistit převoz do nemocnice a dostatek tekutin, protože hrozí dehydratace.

Giardióza

Parazitní onemocnění infekčního charakteru přenáší opět kočka. Další z důvodů, proč je třeba i během hraní dbát na hygienu a na to, aby si dítě neolizovalo ruce.

Příznaky

Infikované děti trápí nevolnost, nechutná jim jíst, hubnou. Přidávají se průjmy a zvýšená plynatost.

Léčba

Někdy je potřeba vyšetření vícekrát opakovat, než se giardióza potvrdí. Pak se léčí medikamentózně.toxoplazmóza

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47