Jak se co nejrychleji zbavit modřin a na co si dát největší pozor

 Zdraví 
31. května 2019 07:40 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
S takovou modřinou moc parády nenaděláte Shutterstock
Každému z nás se na těle čas od času vytvoří modřina – stačí narazit do kusu nábytku nebo nešikovně zakopnout. Podlitiny většinou nepředstavují větší zdravotní riziko a bez jakékoliv léčby se samy časem zhojí. Pro každou příležitost se ale hodí vědět, jak mizení modřin účinně urychlit.

Proč se podlitina zbarví? Když vás někdo uhodí nebo do něčeho narazíte, dojde ke krvácení z malých cév pod kůží. Pokud zůstane pokožka po nárazu nepoškozená, krev se pod ní nahromadí a zůstane tam, dokud se nevstřebá. Krev obsahuje červené barvivo zvané hemoglobin. Během odbourávání hemoglobinu dochází k tvorbě dalších barviv, a tedy barevné proměně modřin.

Bezprostředně po zranění bývá podlitina obvykle červená, během jednoho až dvou dnů získá nafialovělý, modrý až černý nádech. Za dalších 5 až 10 dní se může zbarvit do zelena nebo do žluta. Po 10 až 14 dnech se modřina znovu změní, na žlutou nebo světle hnědou. Zcela se ztratí přibližně za dva týdny. Současně s ní mizí i bolest a otok, které ji mohou doprovázet.

Co dělat, aby byla modřina co nejmenší?

  • Když se zraníte, měli byste se na místě zastavit, jen tak lze zabránit, aby se modřina zvětšovala. Pokud jste se zranili například při fotbale, raději odejděte z hřiště a na chvíli se posaďte. Pokud se totiž zpomalí přítok krve k tvořící se podlitině, nenaroste do takových rozměrů.
  • Možná máte tendenci bolavé místo rozmasírovat. To ale není moc dobrý nápad. Hrozí totiž, že se pod kůží poškodí ještě větší množství cév a podlité místo se dále rozšíří.
  • Bezprostředně po úraze je vhodné postižené místo ledovat. Chlazení pomáhá proti otoku a ovlivňuje i výslednou velikost modřiny, protože snižuje rychlost krevního proudění do tkání a dochází k menšímu úniku krve. Pokud nemáte po ruce speciální gelové obklady − stejně dobře vám poslouží například i sáček s mraženou zeleninou. Zabalte ho do utěrky, kterou opatrně přiložte na poraněné místo. Modřinu ledujte po dobu 15 až 20 minut, poté studený obklad sundejte. Po další půlhodině celý proces zopakujte.
  • V prvních 24 hodinách by postižená oblast měla být zdvižená nad úroveň srdce. Gravitace napomáhá, aby se v zasaženém místě nenahromadilo tak velké množství krve.
  • Přibližně za 48 hodin od úrazu můžete chlazení vyměnit za ohřívání. Teplo zvyšuje rychlost krevního proudění a umožňuje rychlejší vstřebání modřiny. Můžete použít například vyhřívaný polštářek nebo teplou žínku. Nechte teplo na modřinu působit po dobu 10 minut 2× až 3× denně.

Pozor na léky

Léky tišící bolest, jako jsou aspirin nebo ibuprofen, nejsou pro tlumení bolesti při modřinách vhodné, protože ovlivňují krevní srážlivost a mohou zapříčinit delší dobu krvácení. Vhodnou volbou, jak vstřebávání modřin urychlit, jsou naopak léčivé masti s přírodním složením – jsou bez vedlejších účinků a lze je aplikovat bez omezení. Působí proti bolesti a zároveň podporují jejich hojení. (Dále čtěte: Modřiny mohou signalizovat vážné onemocnění. Na co si dát pozor).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47