Které sporty jsou v těhotenství bezpečné a kterým je lepší se raději obloukem vyhnout?

 Zdraví 
23. ledna 2018 08:47 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fyzická aktivita v těhotenství přispívá k hladkému porodu Shutterstock
Jste v jiném stavu, ale přesto chcete zůstat fit a udržet si postavu? Proč ne, těhotenství není nemoc. Přesto ale existují některé sporty, kterým byste se měla obloukem vyhnout.

Pokud si život bez sportu dokážete jen stěží představit, není nutné na něj zanevřít ani v těhotenství. Musíte však zvolit správný typ fyzické aktivity a poslouchat své tělo.

Nekončete, pokračujte

Doby, kdy se radilo těhotným ženám jen odpočívat a jíst za dva, jsou naštěstí pryč. Pokud jste zdravá žena, která má naprosto ukázkové fyziologické těhotenství, není žádný důvod, proč se omezovat. Pokud jste byla zvyklá běhat, běhejte, dokud to půjde, jen třeba zvolněte. Jestliže jste ale doposud nic nedělala, není dobré v těhotenství začínat s vyšší fyzickou zátěží.

Příliš se nezadýchat

Obzvlášť v prvním trimestru, kdy některé ženy ani nevnímají, že jsou v jiném stavu, byste měla vynechat jakékoliv sporty, při kterých se více skáče či při nich dochází k otřesům. Ve třetím trimestru je zase dobré vyhnout se delšímu ležení na zádech. Tak jako tak by tepová frekvence neměla nikdy přesáhnout 140 tepů za minutu a nemělo by docházet k přílišnému přehřívání.

Vždy však berte v potaz svůj aktuální zdravotní stav, nepřepínejte se a dělejte jen to, co je vám příjemné a u čeho se cítíte dobře. Dbejte ale také na to, co jíte a pijete. Jaké bylinky jsou v těhotenství zapovězené, si přečtěte zde.

Vhodné sporty

U většiny těhotných žen jsou vhodné aerobní sporty, jako například běh, chůze, plavání, jóga, pilates, cvičení na míčích, nebo například i tanec. Spousta lektorů vede speciální kurzy pro těhotné, v rámci kterých ženy především protahují své tělo a posilují zádové svaly a svaly pánevního dna. Těhotenská cvičení nejen udržují ženu ve formě, ale také mohou pomoci při porodu.

Nevhodné sporty

Mezi nevhodné sporty v těhotenství patří především ty, u kterých hrozí vyšší riziko pádu či poranění bříška. To, že jste skvělá lyžařka nebo profesionální akrobatka vůbec nic neznamená. Pro takovéto sporty platí zkrátka jasná stopka.

Řadí se mezi ně ale i takové sporty, při kterých váš může bolet podbřišek, motá se vám u nich hlava, nebo se při nich příliš zadýcháváte. Ani cvičení v příliš horkém prostředí není v těhotenství žádoucí.

Na tyto sporty proto zapomeňte

  • posilování s velkými zátěžemi
  • horolezectví
  • sportovní gymnastika
  • bojové sporty
  • jízda na koni
  • jízda na bruslích
  • lyžování a snowboarding
  • potápění
  • kolektivní míčové hry
  • dlouhé jízdy na kole
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47