Nezadržujte kýchání, můžete si přivodit dokonce i infarkt!

 Zdraví 
20. ledna 2018 17:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při zadržovaném kýchnutí se vytvoří v těle obrovský tlak Internet
Kýchání je bráno jako společenský prohřešek. Nicméně pokud jej zadržujeme, může to způsobit vážné zdravotní komplikace. Jeho potlačením se výrazně zvýší nitrolebeční tlak, může dojít k poškození sliznic, cév a bolesti hlavy.

Možná, že i vaše babičky vám říkaly, že kýchat na veřejnosti se nemá a pokud vás to nutí, ať při tom zavřete pusu nebo si zacpete nos. Jenomže tato „babská“ rada je skutečně životu nebezpečná. Při kýchání totiž vzduch vyletí z nosu rychlostí až 180 kilometrů za hodinu s doletem až několik metrů. Přitom za orkán se považuje rychlost větru už od 118 kilometrů za hodinu. Takže si představte, co se asi děje v těle, pokud kýchání zadržíte tím, že si přidržíte nos nebo ústa a vpustíte celý ten tlak dovnitř do těla.

Dva typy kýchání

Podle lékařských specialistů existují dva typy kýchání, které mohou vážně ohrozit zdraví. Tomu prvnímu se říká whiplash efekt. V reálu to vypadá tak, že se hlava pohybuje dopředu a dozadu velmi rychle a může způsobit nejrůznější svalové napětí a kosterní problémy. Druhý typ zranění si můžete přivodit ve chvíli, pokud se snažíte kýchnutí potlačit. To způsobí masivní zvýšení tlaku v hlavě, které vede až ke zranění.

Od protrženého bubínku po krvácení do mozku

Komplikací, které vám může zadržené kýchání způsobit, je celá řada. Tím nejméně vážným a poměrně častým je roztržení bubínku. Obrovský tlak, který se vytvoří v hlavě, však může způsobit i mnohem vážnější problémy, jako je například prasknutí cévy a svalů hlavy, poškození dutin a ve vzácných případech dokonce i ke krvácení do mozku či infarktu. Konkrétně poslední ze zmíněných problémů bohužel postihuje čím dál více mladé lidi. O tomto tématu jsme více psali zde. Každopádně, tady už jde skutečně o život. Existují dokonce případy, kdy si lidé při zadrženém kýchnutí ulomili zub nebo si prokousli jazyk či tvář. Jde o bolestivá zranění, jež mohou způsobit ošklivé infekce. 

Kýchejte, ale bezpečně

Před zraněním způsobeným kýcháním se dá bránit. Obvykle totiž jeho nástup pocítíme a dá se tedy na něj připravit. Podle fyzioterapeutů je dobré před jeho akutním příchodem zapojit břišní svaly, aby břicho udrželo i možné prudké pohyby hlavy dopředu a dozadu. A hlavně si nezapomeňte vzít kapesník. Díky jemu totiž zabráníte šíření infekce do okolí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47