Kmín má léčivé účinky, o kterých jste možná ani nevěděli. Navíc pomáhá i při hubnutí

 Zdraví 
21. října 2020 10:42 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kmín je jedním z nejstarších koření Pixabay
Běžné koření, které má doma snad každá hospodyňka. Většinou je užíván hlavně v kuchyni jako ochucovadlo, ale má i léčivé účinky, o kterých jste možná ani nevěděli.

Vzhledem k tomu, že se kmín užívá v každé kuchyni, je levný a je ho dostatek, je tak trochu opomíjený. Obsahuje však silné antioxidanty, které vám pomohou s léčením nejrůznějších potíží. Mezi cennými látkami, které obsahuje, jsou třeba i třísloviny, kyselina listová, silice anebo flavonoidy. Chrání nás před volnými radikály a snižuje tak riziko rakoviny.

Kmín kořenný je jedním z nejstarších koření u nás i ve světě. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách po celé Evropě, severní Africe a přední Asii. Můžete si jej však vypěstovat i na vaší zahradě.

Léčivé účinky kmínu

Nadýmání

Nejvýznamnější roli hraje při nadýmání, neboť podporuje optimální trávení. Při těchto problémech ho přidávejte zejména do nadýmavých jídel (luštěniny, zelí, těžká jídla). Při akutních potížích jej můžete také rozkousat. Chuť sice není nic moc, ale výsledek vás překvapí. Také napomáhá z těla lépe vylučovat žluč. Kromě toho pomáhá při křečovitých bolestech a s pravidelným vyprazdňováním.

Hubnutí

Kmín nám bude velmi užitečnou ingrediencí, pokud se snažíme shodit nějaké to kilo. Podporuje totiž správný metabolismus, pravidelné vyprazdňování a správnou peristaltiku střev.

Zápach z úst

Kmín má antiseptické účinky, díky tomu pomáhá při zápachu z úst. Při potížích jednoduše rozkousejte pár semínek a máte po problémech. Zbavuje také zánětů a pomáhá při potížích se střevy, které dezinfikuje.

Kosti, klouby a imunita

Kmín podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně, díky čemuž zlepšuje pohybový aparát. Udržuje naše klouby a kosti zdravé, podporuje totiž pevnost kostní a kloubní tkáně. Pomáhá při léčbě revmatismu a celkově posiluje naši imunitu.

Odvodňování

Má močopudné účinky, odvodňuje a pomáhá se snadnějším vykašláváním.

Cholesterol

Díky léčivým látkám pomáhá snižovat cholesterol a krevní tlak a podporuje tvorbu krve. Důležitý také je při nemocech v souvislosti se srdcem a cévní soustavou. Je také významnou podporou proti osteoporóze. Vyrobte si z kmínu třeba i chutný likér, více zde.

Historie a zajímavosti

Kmín patří mezi nejstarší léčivé rostliny, jeho semena byla nalezena ve stavbách z 3. tisíciletí před naším letopočtem. Egypťané jej mimo koření a dochucovadla používali také jako konzervační látku při mumifikaci faraonů. Během středověku byl kmín jedním z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších koření.

Kmín je zmíněn v bibli ve Starém i Novém zákoně nejen k dochucení polévek a chleba, ale také jako měna, se kterou se platily desátky kněžím.

Nalézt ho můžeme i v antickém Řecku nebo Římě, kde se používal také jako náhrada pepře. Používán byl jako základní látka pro kořenicí směsi.

V našich krajích se také dříve věřilo, že kmín dokáže ochránit před zlými duchy. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47