Doporučení, která má smysl uprostřed pandemie dodržovat. Důležitá jsou nejen základní opatření, ale i něco navíc

 Zdraví 
19. října 2020 08:36 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Dodržování hygienických opatření je základ Pixabay
Jste nervózní z nárůstu případů COVID-19? Bojíte se o zdraví své a svých blízkých? Máme několik doporučení, která určitě má smysl aplikovat.

Nervozita z aktuálního průběhu onemocnění v České republice je sice na místě, ale všichni chápeme, že nejlepší způsob, jak se vyhnout problémům, je neonemocnět či se alespoň nedostat do nemocnice.

Základní opatření a něco navíc

Pravděpodobně není nutné připomínat různá doporučení, která vyžadují hygienu rukou, nošení roušek a udržování sociální vzdálenosti. To je určitě rozumné, ale je vhodné k tomu doplnit i něco navíc.

Tím navíc může být i skutečnost, do jaké míry budete pěstovat sociální kontakty ve svém soukromí. Můžete se rozhodnout pro krajní řešení a izolovat se na nějakou dobu zcela. Jsou lidé, kterým to nevadí a docela dobře se zabaví. Pokud potřebujete nutně kontakt s lidmi, doporučujeme si vybrat jednoho či maximálně dva lidi, kteří se sami nebudou pohybovat v příliš široké společnosti a s nimi tento čas prožijete. Můžete také zvolit cestu kontaktů přes sociální sítě, telefon, emaily a další prostředky, které umožňuje současná technologiemi nabitá doba.

Drobná vylepšení můžete použít i při hygieně rukou. Třeba to, kdy si je budete dezinfikovat nejen při vstupu do určité provozovny, ale hlavně při odchodu. V prodejně se přece dotýkáte mnoha povrchů a různého zboží. Nevíte, kdo se dotýkal těsně před vámi. Jistě je dobré odstranit virové částice z rukou včas.

Minimalizujte dobu strávenou v obchodech a na místech, kde je víc lidí. Buďte ostražití i v práci. Žádejte zaměstnavatele, aby vám umožnil pracovat tak, abyste minimalizovali riziko nákazy.

Vitaminy a další vychytávky

Zcela zásadní pomocí pro omezení vzniku různých infekčních onemocnění je slušný přísun vitaminů. Jde na prvním místě o vitamin C. Nebojte se i násobně překročit doporučenou denní dávku. Nadbytečné množství vitaminu C tělo vyloučí močí. Pokud máte možnost, rozložte příjem vitaminu v průběhu dne. Prioritu má vitamin v přirozené podobě. Neplatí, že musíte jíst citrusy. Opravdu hodně vitaminu C mají třeba papriky. Obrovským zdrojem jsou šípky, které se dají právě sbírat. O tom si přečtěte v článku zde.

Určitě zařaďte do svého příjmu vitaminy řady B. Dbejte, aby tam byla i kyselina listová, tedy vitamin B9. Určitě si také naordinujte dávky vitaminu D, který je přímo odpovědný za stav naší imunity, takže jím budete kompenzovat podzimní a zimní úbytek slunečního záření.

Používejte různá koření a potraviny, které působí antisepticky a antiviroticky. Když občas zařadíte šalvěj, tymián, rozmarýn a další, určitě získáte zajímavé chutě vašich pokrmů, a ještě posílíte své zdraví.

Hlídejte si psychiku, buďte v pohybu

Snažte se být psychicky v pohodě. Nepodléhejte chaosu a určitě nerušte zavedené životní rituály. A pokud, tak jedině k lepšímu. Máte-li díky práci z domova více času, využijte jej pro své zdraví. Čtěte knihy, poslouchejte hudbu, pracujte na domě, bytě či zahradě. Plňte si přání, na které nebyl dříve čas. Nemyslete na chmurné stránky pandemie, ale spíš na příležitost ujasnit si, co je v životě důležité. Obnovte vztahy v rodině. Hrajte si společenské hry, choďte do přírody. Pohyb a celková pohoda jsou důležitým zdrojem serotoninu. Pocit spokojenosti se odráží na stavu vašeho imunitního systému. Jestliže jste se dříve nehýbali, začněte. Nepotřebujete fitka, ale stačí vyběhnout někam, kde není mnoho lidí, nebo cvičit v obýváku. Internet je různých návodů plný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47