Zaostřeno na sladidla: Jsou lepší než cukr? Vybírat musíte pečlivě
Vymýtit cukr z jídelníčku je moderní trend zdravé výživy. Ovšem, vzdát se úplně sladkého také nelze, a proto lidé často hledají různé alternativy, čím cukr v jídle nahradit. Bohužel, často tak do sebe nevědomky dáváte jenom další "jedy" v domnění, že děláte to nejlepší pro vaše zdraví. Jaká sladidla jsou tedy zdravější?
Přírodní nebo umělá
Jako náhradu běžného cukru můžete zvolit dvě skupiny sladidel, a to přírodní nebo umělá. K těm přírodním patří fruktóza, různé sirupy (agávový, datlový), dále med a cukerné alkoholy (sorbitol, xylitol). Umělá sladidla jsou taková, která mají mnohem vyšší sladivost než řepný cukr, a přitom mizivé množství kalorií.
Zrádná fruktóza
I když by se mohlo zdát, že pokud si koupíte fruktózu, dáváte tak do sebe přírodní sladidlo, které je běžně obsaženo v ovoci, není tomu tak. Bohužel, průmyslově získané fruktózy nejsou žádná výhra. Jak totiž výzkumy ukázaly, fruktóza metabolizuje pouze v játrech. To způsobuje zvýšení hladiny tuků v krvi, jejich ukládání v cévách v blízkosti srdce, což může podporovat rozvoj obezity i srdečně cévních onemocnění. Bohužel, fruktózou se dnes sladí kde co. I dětská výživa.
Agáve?
Mezi sirupy můžete často narazit na agávový. Ten se taky na první pohled jeví jako zdraví prospěšný. Má sice nízký obsah glukózy a jeho glykemický index je 15, obsahuje však přes 75 % fruktózy. Tento průmyslově zpracovaný sirup získávaný ze sukulentů v sobě ještě ukrývá nedoporučovaný vysoko-fruktózový kukuřičný sirup. Vyrábí se z kukuřičného škrobu a při výrobě se záměrně určitá část glukózy nahrazuje fruktózou. Takže ani agávový sirup jako zdravá alternativa cukru není vůbec vhodný.
Datlový sirup
Skvělým sladidlem jsou datle. Pokud je rozmixujete s vodou, získáte z nich pastu, se kterou můžete sladit pečivo, jogurty i dezerty. V obchodech si můžete koupit také datlový sirup. Ovšem pozor, jedná se o vysokokalorické sladidlo, a proto byste ho měli používat s rozumem. Množství kalorií v datlovém sirupu se pohybuje v rozmezí od 250 do 320 kalorií v závislosti na značce.
Zkuste obilné sirupy
Z obilnin se zase získávají různé obilné sirupy, a to nejčastěji z ječmene, pšenice, kukuřice a rýže. Vypadají podobně jako med, ale mají nižší sladivost. Obilný sirup se skládá převážně ze sladového cukru maltóza, kterou tvoří dvě molekuly glukózy a dalších polysacharidů, které se štěpí pomalu, a dodávají tak energii postupně. Obilné slady mají tedy nižší glykemický index a mohou je bez obav užívat jak cukrovkáři, tak lidé pokoušející se zhubnout.
Javorový a alkoholový
Dalším oblíbeným sladidlem je javorový sirup, který se připravuje vařením a rafinací šťávy z javorů, obsahuje asi 35 % fruktózy, hodnotné živiny a jeho GI je asi 54. Ovšem je třeba hledat co nejkvalitnější. Poznáte to podle barvy. Čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Co se týká kvality, při výrobě se známkuje velkými písmeny A, B, C nebo D, přičemž sirup A je nejvyšší kvality, který je vhodný jako luxusní dárek, a je určen pro přímou konzumaci, sirup C pak pro běžné užití. Sirupy B se u nás moc neprodávají a tmavé sirupy D jsou nejhorší kvality, používají se spíše pro pečení a gastronomii. Mezi přírodní sladila patří i cukerné alkoholy, a to například xylitol, který se získává třeba z kukuřice nebo březové šťávy. Xylitol je poněkud kontroverzní sladidlo, které se nachází v malém množství v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a je proto považován za přirozený. Je zřejmé, že xylitol je rafinované sladidlo, takže neobsahuje žádné vitamíny, minerály ani bílkoviny. V tomto smyslu jsou to “prázdné” kalorie.
Sladká chuť, žádné kalorie
Stévie je takový malý přírodní zázrak. Nebo ne? Sice neobsahuje žádné kalorie, ale skvěle sladí, i když v ní není žádná fruktóza ani glukóza. Nicméně některé odborné práce poukazují na to, že její konzumace může vyvolávat nepříznivé biochemické reakce v těle. Sladká chuť v ústech totiž signalizuje tělu přísun cukrů, které však nepřicházejí. To může nepříznivě ovlivňovat metabolické pochody v těle a i celkové zdraví organismu. Když už tedy stévii, tak jedině tu, kterou si vypěstujete sami. Pokud používáte průmyslově upravený produkt, pak počítejte s aditivy a dalšími látkami.
Zázrak nebo klam?
Z přírodních sladidel bychom rozhodně neměli opomenout med. Med je sladidlo složené z fruktózy, glukózy a dalších jednoduchých cukrů. Zbytek tvoří voda, minerální látky, polyfenoly, enzymy a další látky. Jenomže obsah těchto látek je skutečně zanedbatelný, o to více, pokud kupujete pasterizovaný a opravdu kvalitní med. O tom, podle čeho se při výběru řídit, i jak jej následně skladovat, jsme psali zde. Nicméně bylo prokázáno, že má skutečně antibakteriální vliv na pokožku, ovšem jako hojivé mazání. Na obezitu má prakticky stejný vliv jako bílý cukr.