Jak poznat kvalitní med a jak ho správně skladovat
Jak vybrat kvalitu
Při koupi medu i jiného zboží je vhodné přečíst si informace na obalu či sklenici. U medu je důležité, odkud pochází. Pokud se jedná o směs medů ze zemí EU a mimo EU, tak je lepší se mu raději vyhnout. U těchto směsí je povolena vyšší hodnota HMF, což je látka vznikající při ohřevu. Čím je jí více, tím má med horší vlastnosti. U směsí navíc není jasné, v jakých podmínkách med vznikal a čím byly včely krmeny.
Poctivý med je hodně hustý, ale tekutý. Měl by se těžce přelévat. Kvalitní med je konzistentní v celém objemu. Neplatí to ale u medu, který zrovna krystalizuje.
Hustota je důležitá
Pokud již máte med doma, naberte ho na lžičku a nechte pomaličku stékat. Pravý med by se měl táhnout a ne trhat. Neměl by být také až příliš tekutý, protože to ukazuje na zvýšený obsah vody. Jestliže naberete kvalitní med na lžičku a nalijete ho zpět do sklenice, měla by vzniknout menší hora, jakýsi kopeček. U nepravého medu se vytvoří dolík.
Cukernatění je dobrá vlastnost
Jakmile již máte sklenici s medem doma již delší dobu a med necukernatí, může se jednat o falešný med. Ovšem akátové nebo lesní medy krystalizují výrazně pomaleji. Přesto platí, že poctivý med dříve nebo později zcukernatí. Když vám květový med do půl roku nezcukernatí, tak je asi něco špatně.
Skladování
Medu svědčí temno a teploty do dvaceti stupňů. V takových podmínkách med vydrží i několik let. I v těchto ideálních podmínkách ale med časem zcukernatí. Med světlé barvy, který pochází z květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Tyto světlé druhy krystalizuji velmi brzy.
Naopak tmavý med obsahuje více ovocného cukru, fruktózu, proto krystalizuje později. Lesní a akátový med krystalizuje až po několika měsících. Pokud chcete vrátit medu jeho tekutost, nechejte ho pomalu rozehřívat ve vodní lázni. Dejte sklenici do teplé vody, kterou mírně zahřívejte a udržujte u teploty kolem 40 až 50°C. Po půl hodině přestaňte vodu zahřívat, ale sklenici s medem v ní nechejte, dokud med nezíská požadovanou konzistenci. Rozhodně nesmí být voda příliš horká nebo dokonce vřít.