Za lámavostí nehtů se může skrývat i vážnější nemoc. Na co je nutné dávat pozor?

 Zdraví 
16. června 2018 14:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdo by netoužil po zdravých nehtech Shutterstock
Slabými nehty, které mají neustále tendenci se lámat, trpí hodně lidí. Ve většině případů je na vině nedostatek vitaminů a minerálů. Ale může jít i o předzvěst vážnější nemoci. Opatrnost je tedy na místě a pokud se vám nedaří kvalitu nehtů vylepšit, raději vyhledejte lékaře.

Říká se, že pohled na nehty prozradí o člověku, jak si na tom zdravotně stojí. Zdravý člověk má nehty pevné, hladké a růžové. Pokud se vám nehty lámou, jsou prohnuté, s bílými flíčky nebo hrbolaté, je potřeba dodat tělu to, co potřebuje.

Dodejte tělu železo

Důležitou látkou pro zdravé nehty je především železo. Jeho dostatkem v těle jsou nehty zdravé, pevné a mají přirozenou barvu. Zařaďte proto do svého jídelníčku potraviny bohaté na tento minerál, jako jsou tmavé maso, ryby, drůbež a listová zelenina. Další důležitou složkou je selen. Jeho nedostatek se na nehtech projeví výskytem pruhů nebo hrbolků. Selen dodáte organismu například pomocí mořských plodů, pivních kvasnic nebo obilnin.

Co znamenají bílé flíčky

Mnoho lidí se mylně domnívá, že když se jim na nehtech objeví bílé flíčky, signalizuje to nedostatek vápníku. To je ale jen fáma, která má u lidí hluboké kořeny.

Ve skutečnosti je v nehtech obsaženo jen nepatrné množství vápníku. Bílé flíčky značí něco jiného, a to nedostatek zinku. Pokud ho máte v těle málo, budete také náchylní k tvorbě záděrů. Zařaďte do svého jídelníčku více ořechů, luštěnin, semínek, plodů moře a maso.

Roli hraje i věk

Kvalita nehtů podle odborníků klesá s věkem. I proto je  nutné neustále myslet na pravidelný přísun vitaminů a minerálů. Zaměřte se hlavně na dostatek vitaminu B a C a z minerálů pak na zinek a křemík.

Nic se ovšem nemá přehánět. Pokud se minerály přehltíte, vašim nehtům to rovněž neprospěje. Jsou i případy, kdy si lidé lámavost nehtů způsobili tím, že dlouhodobě zaháněli žízeň stále stejným druhem minerálky.

Správný pilník

Dalším z důvodů, proč se vám zhorší kvalita nehtů, může být špatně zvolený pilník na nehty. Obzvláště ty vyrobené z kovu nebo ze skla mohou jinak zdravé nehty poškodit. Manikérky proto radí sáhnout raději po papírovém pilníku.

S manikúrou souvisí i další rada. Pokud trpíte lámavostí nehtů, raději upravujte délku nehtů jen papírovým pilníkem, ne nůžkami. Nehet se pak nezatrhne tak snadno, jako když ho zkrátíte ustřihnutím.

Předzvěst nemoci

Pokud jste vyzkoušeli už snad všechno, ale nehty se vám pořád lámou, měli byste zpozornět. Může totiž jít o projev vážnější nemoci.

Problémy s nehty totiž způsobují i nejrůznější plísňová onemocnění, ale také třeba lupénka či oslabená štítná žláza. Zatímco lupénka se projevuje spíše skvrnami na nehtech, pro sníženou činnost štítné žlázy je typické právě zvýšené lámání nehtů.

V takovém případě je vhodné co nejrychleji vyhledat lékaře. Poruchu štítné žlázy kromě lámavostí nehtů provází i další příznaky, například zimomřivost, únava a zácpa, zvýšená spavost a celkové výrazné zpomalení oproti normálu. O tom, jak štítnou žlázu rozpoznat, jsme blíže psali zde. Problémy s hypofunkcí štítné žlázy postihují především dívky kolem puberty a pak ženy zejména kolem čtyřicítky a padesátky. Léčí se většinou podáváním hormonů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít