Spálili jste se na slunci? Pro lék sáhněte do lednice

 Krása 
13. června 2018 14:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spálená ramena či obličej dokáží pěkně znepříjemnit dovolenou Shutterstock
Spálili jste se od slunce? Pokud nemáte po ruce osvědčené lékárenské přípravky, jděte do vaší ledničky. V ní se totiž ukrývá celá řada užitečných pomocníků.

Spáleniny od slunce způsobují hodně bolesti a zvyšují riziko rakoviny kůže. I ve vašem zájmu se před úžehem chraňte všemi dostupnými prostředky. Ale někdy zkrátka neodhadneme, po jaké době se kůže spálí. Jak si pomoci, když je spálení opravdu bolestivé? Nechte drogerii doma a inspirujte se osvědčenými radami.

Babské rady

Ačkoliv se výrobci kosmetiky snaží nás přesvědčit o tom, že právě jejich výrobek je ten nejvhodnější, vězte, že nejšetrnější a nejúčinnější "krémy" jsou často ty, které speciálně kupovat nemusíte. Účinná první pomoc při spálené kůži se neskrývá v zázračné lahvičce z obchodu, ale ve vaší ledničce!  

Studené mléko

Spálená kůže dobře reaguje na tuky a kyselinu mléčnou v mléce. Nechte vychlazeným mlékem z lednice nasáknout měkký ručník a aplikujte ho na postiženou kůži, dojde ke zklidnění. Po asi dvaceti minutách pokožku omyjte studenou vodou.

Jogurt či tvaroh

Osvědčeným „babským“ lékem je pak bílý jogurt. Ten sice nijak nepomáhá hojení, rozhodně má ale zaručený chladivý efekt a navíc mírní bolest. Nebojte se ho použít ve velkém klidně více dnů za sebou. Někdo doporučuje rovněž chladné mléko, tvaroh či syrovátku, jogurt však na těle nejlépe drží.

Chladný čaj bez cukru

V čaji se nachází tanin, což je složka, která zmírňuje projevy spálení. Odvar z černého či zeleného čaje  přelijte do rozprašovače a pokožku s ním postříkejte. Chladné čajové sáčky využijte na oči jako obklad, který zmírňuje otoky.

Aloe Vera

Aloe Vera je jedním z nejlepších prostředků na spáleniny od slunce. Nejúčinnější je gel, ale pomůže i krém s obsahem hojivého Aloe Vera. O jeho dalších účincích na vaše zdraví jsme psali zde.

Čerstvé ovoce

Od bolesti ze spálenin rovněž uleví salátová okurka či jablko, které na tělo přiložíme nakrájené na kolečka. Stejně tak dobře poslouží i šťáva z melounu.

Vyhněte se mýdlu

Pokud nechcete své pokožce způsobit ještě větší problémy, vyhněte se na nějakou dobu mýdlu a všem dalším přípravkům s čisticími nebo odmašťovacími účinky. Pokud se na spálených místech vytvořily puchýře, nepropichujte je ani nestrhávejte, vrstva kůže pod nimi je velmi citlivá. Spálená místa také znovu nevystavujte slunečnímu záření a chraňte je oděvem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47